Interview met Dick Boom
door Martine Krikke
 

Dick Boom Dick Boom heeft begin dit jaar afscheid genomen als secretaris van de stichting Kunst en Cultuur Woudenberg. Mij is gevraagd dit interview te houden om te proberen de functie die hij vervulde in het licht te zetten.

“Dick , allereerst komt de vraag bij mij op: Afscheid, waarom nu?” “Heel simpel, ik had met mezelf afgesproken te stoppen als ik zeventig jaar zou worden.”

“Al in het eerste jaar van het bestaan van de Kunstberg hadden we een grote tentoonstelling in de Camp.(2006) Het was daar dat wij elkaar voor het eerst ontmoetten. Wat trok jou aan om jouw energie aan deze organisatie te geven?” “Het was vanuit mijn belangstelling voor kunst en door de schilderdocent waar ik toen les had José van Zuijlen dat ik deze tentoonstelling bezocht. Ook door het feit dat dit in mijn eigen dorp georganiseerd werd, was ik nieuwsgierig geworden naar de mensen die dit op touw hebben gezet.” “Wat is er in de loop van de tijd gepasseerd?” “Het begon direct met de vraag naar


ruimte, hierin was het idee Cultuurhuis al aanwezig. Het gebouw Woudstaete zou hiervoor een goede locatie zijn. We begonnen besprekingen met gemeente en het toenmalige bestuur van Projekt Woudenberg, Meino Huisman en Ed van Pinxteren. Een fusie kwam tot stand, we maakten afspraken met notaris en gemeente. De Kunstberg en stichting Projekt werd StichtingKunstenCultuurWoudenberg. In januari 2007 mochten we al het gebouw betrekken met cursusruimtes, tentoonstellingsruimte, schilder- en beeldhouwatelier. Er volgde een door de gemeente gestuurd proces met de nieuwe partners om tot de verbouwing van Woudstaete tot Cultuurhuis te komen. Drie jaar geleden was de opening. We hebben daarvoor excursies gemaakt naar o.a. de cultuurhuizen in Olst en Doorn. Daar hebben we geleerd van de organisatiefouten. We zagen en hoorden dat alleen met betrokken mensen je zoiets samen kunt op-bouwen, het kan niet van bovenaf worden opgelegd. Het is en blijft mensenwerk maar met facilitering door de gemeente. Ondertussen groeide onze eigen organisatie en tijdens de verbouw hadden we een tijdelijk onderkomen in een ander oud
leegstaand winkel/bankgebouw aan de Dorpsstraat.”

“Hoe kijk je er op terug op het ontstaan van KunstenCultuur en het Cultuurhuis?” “Met een gevoel van trots dat ik hieraan heb meegewerkt! ”

“En dat is zeker terecht want binnen de maandelijks vergadering van stichting KenC kerngroep was je niet alleen secretaris en verslaglegger, maar vaak ook in deze creatieve groep mensen degene die met bezonnenheid en rust argumenten op z’n plek kon zetten. Jouw ervaring met kennis van en omgang met de gemeente was van grote waarde. “

“Wat blijft jouw verbondenheid met Kunst en Cultuur Woudenberg?” “Mijn verbondenheid zal zijn met de Kunstberg. Ook deze organisatie van individuele kunstenaars ontwikkelt zich steeds meer en organiseert ook buiten het dorp inmiddels groepstentoonstellingen. En ik heb ook nog steeds een middag schilderles in het Cultuurhuis.”

“Mooi dat jouw kunstenaarschap zo uit de verf komt. En fijn om jouw werk te zien hangen in het kunstcafé van het Beauforthuis in Austerlitz. We zullen elkaar in het Cultuurhuis en in de kunst zeker tegenkomen, maar Dick, je zult in de organisatie van Kunst en Cultuur gemist worden.”