interview YvonneInterview met Yvonne Kors

door Martine Krikke

 

Als er één mens is die aan de wieg van Kunst en Cultuur in het Cultuurhuis heeft gestaan is het wel Yvonne Kors. De kiem voor het platform beeldende kunstenaars Woudenberg ‘de Kunstberg’ was nog maar net gelegd (2 februari 2006) of Yvonne sloot zich bevlogen hierbij aan en werd de motor van de vraag naar ruimte aan de gemeente. Dit resulteerde in het samengaan van Projekt en de Kunstberg in de stichting Kunst en Cultuur én de ontwikkeling van het huidige Cultuurhuis dat nu drie jaar bestaat!!! Niet alleen een ruimteschepper maar ook de motor achter vele initiatieven!!

Yvonne: ”Het Cultuurhuis lijkt al veel langer open dan drie jaar”

“Dat het langer lijkt komt waarschijnlijk omdat het idee al vanaf begin van het ontstaan van de Kunstberg in 2006 meedeed. Hoe kijk jij terug op deze negen jaren Yvonne?”

“Tja, van een niet werkenden moeder ging ik mezelf ontplooien en mijn talenten ontdekken. Ik begon een kinderatelier toen mijn dochter Anouk 10 jaar was en groep 6 zat, nu twaalf jaar geleden. Het creatieve, sociale en enthousiasmerende, dingen op touw zetten werd mijn ding, geen vergaderingen, maar HET DOEN.”

“Zo heb je dus ook in het Cultuurhuis o.a. het kinderatelier opgericht, ik herinner me nog dat in de ochtend de scholen kwamen voor hun kunstlessen en dat enkele leerlingen direct de woensdagmiddag terug kwamen om kunstwerken te maken. En ook lang bleven. Zo enthousiasmerend was het dus en weet je nog het gigantische project voor jongeren ‘Artcore’?

“Dat laatste heeft helaas geen vervolg, maar voor het kinderatelier ben ik zo blij dat er goeie opvolgers zijn en ik het kan overdragen en loslaten. Minca als jongste, net afgestudeerd, vol nieuwe ideeën en Annie en Justine als zeer ervaren kunstdocenten.”

“Wat heb je nog als plannen in petto voor de Kunst en Cultuur in het Cultuurhuis?”

“De pubkwis is succesvol en het lunchcafé op woensdag loopt ook. Ik vind het lastig dat er geen horeca en goed geoutilleerde keuken is en dat terras dat wij in het ‘programma van wensen’ bij de verbouw hadden is er ook nog steeds niet. Ik wens eigenlijk dat elke dag van tien tot twee uur er koffie en een lunchbroodje zou kunnen zijn, want volgens mij is er in het hele dorp (behalve bij de bakker) ’s morgen geen kop koffie te krijgen. De Reinaerde mensen willen dit vast wel verzorgen. Het leescafé en sowieso de benedenverdieping is nog een dooie boel. Ook in het ‘winkeltje’ zouden wel wat meer typisch Woudenbergse dingen te koop moeten zijn. De kunstenaars zouden hun omgevingsschilderijen hier kunnen onderbrengen en het mag zeker als regel om de maand volkomen anders ingericht zijn, deze ruimte is nog steeds bedoeld als blikvanger voor het Cultuurhuis.”

“Hoe staat het ondertussen met jouw eigen kunstenaarschap, want ik heb toch ook nog in deze jaren een enorme ontwikkeling mogen zien.”

“Eerst heb ik veel les gehad in boetseren, klei, steen, brons en uiteindelijk in het nu papier waar ik nu enthousiast over ben. De stimulans van mijn leraar Kees Verweij die de eerste werken zag, herkende dit als mijn origineel eigen ding. Ik ben nu veel meer op mezelf in mijn eigen atelier bezig. Ik had een gedwongen pauze door een operatie en herstel. Dat heeft veel ideeën en mogelijkheden opgeleverd.”

“In november heb je een solotentoonstelling in de Kunstberggalerie, daar kijk ik erg naar uit, wat ga je laten zien?”

“Ik ben van plan naast een overzicht van het werk tot nu toe veel nieuwe werken in papier te laten zien, spannend want er moet nog veel gebeuren. Maar het is een uitdaging dit prachtige materiaal het handgeschepte papier. “

“Wat is jouw inspiratiebron?”

Mijn werk is geïnspireerd op de ‘0 kunstbeweging’. Niet de vormen, ik ben iets frivoler en losser, minder mathematisch. Het lijkt chaotisch maar heeft wel degelijk regelmaat en orde.”

“Daarmee heb je toch een geweldige ontwikkeling doorgemaakt Yvonne, waar we allemaal van mogen meegenieten. Dank je wel.”

“Ook jij bedankt.”

(typisch de mensenmens Yvonne)