Rob is natuurfotograaf. Tweemaal per jaar geeft hij een vijfdelige cursus natuurfotografie; viermaal een avond theorie en een ochtend de natuur in om in de praktijk te oefenen.
Wat zijn de onderwerpen in jouw fotografie?
Vanaf mijn twintigste ben ik echt in de natuur geïnteresseerd geraakt met een focus op vogels. In de afgelopen tien jaar heb ik speciale fotoreizen gemaakt naar bestemmingen in Europa, Azie en Afrika. Met biologen/ecologen heb ik vele natuurgebieden en natuurparken bezocht.
Ook heb ik in al die bestemmingen, naast jeepsafaries en bootsafaries, dagenlang in schuilhutten doorgebracht. Alles gericht op het kunnen fotograferen van schuwe zoogdieren en vogels.
In de eerste periode was ik op zoek naar foto’s van soorten die ik nooit eerder had gezien. Daarna wilde ik dieren in actie fotograferen. Dus vliegende vogels, dieren aan het eten of spelend met jongen, of roofdieren met prooi.
De afgelopen jaren ben ik mij creatiever gaan opstellen. Bewust onscherpe en bewogen beelden om een sfeer, een impressie weer te geven. Dit is moeilijk; slechts 1% van de foto’s lukt echt goed.
Een ander onderwerp waar ik nu aan werk is om meerdere opnamen te maken in één foto. De camera kan, naar keuze, 2 tot 9 beelden in één foto stapelen. Dat geeft veel creatieve mogelijkheden. Bijvoorbeeld, een vogelvlucht waar de bewegingen van de vleugels in verschillende standen te zien zijn. Of een onscherpe foto met bos in herfstkleur en dan een scherpe foto van een paddenstoel er bovenop. Kortom, eindeloze mogelijkheden.
Wat heeft grote invloed op jouw fotografie? Wat of wie inspireert en motiveert jou?
Er zijn meerdere grote invloeden geweest. Ten eerste diverse mensen uit
verschillende natuurverenigingen, die mij kennis en liefde voor de natuur in brede zin hebben bijgebracht.
Een tweede invloed was mijn lidmaatschap in 2010 van de Vereniging Natuurfotografen Nijkerk (VNF-Nijkerk). Daar vergelijken we foto’s, bespreken die en geven opbouwende kritiek gegeven. Dat is zeer stimulerend.
Parallel daaraan is de derde invloed gekomen door natuurliefhebbers en natuurfotografen die ik tijdens mijn reizen heb ontmoet. En tenslotte de vele websites en fora waar foto’s kunnen worden gedeeld. Recent ook via Instagram. Via die kanalen ben ik in contact met vele natuurfotografen. Ik blijf geïnspireerd door het kijken naar het werk van anderen, en ook mijn kennisoverdracht en ervaring aan anderen. Ik leer dan ook permanent.
Een Nederlands voorbeeld is Jan van der Greef. Hij is een vernieuwer pur sang en heeft vele international prijzen gewonnen. Hij is een van de eersten geweest die emotie in foto’s heeft weten vast te leggen door actief te experimenteren met beweging en actie. Hij werkt projectmatig en besteedt weken voorbereiding om beelden te maken die al in zijn hoofd zitten.
Hoe en wanneer kwam je in contact met het materiaal en techniek waar jij mee fotografeert?
Ik fotografeer nu ruim 40 jaar. In de loop der jaren heb ik verschillende fotocamera’s aangeschaft. In de jaren ’70 en ’80 vorige eeuw waren dat, vanwege mijn beperkte budget eenvoudige cameras. Na een start met het merk Praktika en Mamiya, ben ik overgestapt naar Canon.
Ongeveer dertig jaar heb ik met analoge camera’s gewerkt. Dus fotorolletjes en diarolletjes. Om de kosten te beperken heb ik veel zwart-wit rolletjes gebruikt. Die liet ik alleen ontwikkelen en dan kon ik de geslaagde foto’s zelf afdrukken in mijn donkere kamer. Diafilms heb ik veel gebruikt, omdat dat zowel voordelig was (geen prints) en de grote projectie op een doek gaf een indrukwekkender beeld dan een foto op 9×13 cm.
De eerste 10-15 jaar waren het allemaal camera’s met verwisselbare objectieven, die via een schroefdraadconstructie worden vastgezet. Daarna kwam de bajonetsluiting, die nu nog steeds gebruikt wordt. In 2005 ben ik overgestapt op een digitale Canon camera. De oude objectieven kon ik blijven gebruiken.
Mijn fotografie ontwikkeling is daarna zeer snel gegaan. Door de vele reizen over de wereld heb ik in uiteenlopende omstandigheden vele typen fotografie kunnen oefenen. Naast de familiale vakantiekiekjes vooral cultuur, architectuur, landschappen, en geleidelijk aan steeds meer dieren met accent op vogels.
Op dit moment beschik ik over (semi) professionele camera’s met een wijde range aan objectieven voor landschap, macro (bloemen en insecten) en vogels. Ik fotografeer altijd in RAW-formaat, zodat alle informatie op de geheugenkaart komt. Dit bestandsformaat is een kwaliteitskenmerk en is in de camera vooraf in te stellen. Daardoor kan ik achteraf op de computer kleine imperfecties corrigeren. Naast het rechtzetten van de horizon is het vooral handig bij het oplichten van schaduwen of dempen van te fel belichte delen van een foto. Ook de kleur kan ik corrigeren.
Robs werk is te zien op zijn website www.robschoemakernatuurfotografie.nl en Instagram robsnatuurfotos.