Foto Esther van Veldhuizen

“Esther, op dinsdagochtend weet ik dat ik je op het schilderatelier kan vinden om een afspraak te maken. Je begeleidt dan een groep amateurschilders die hier werken in het Open Atelier. Verder weet ik van jou dat je in de tentoonstellingswerkgroep en in de Kunstberg-groep zit én dat je schilderlessen geeft. Dat is eigenlijk heel veel binnen stichting Kunst en Cultuur Woudenberg. Hoe is dat zo gekomen?”
“Al voor de verbouwing van het Cultuurhuis toen wij hier een paar jaar hebben gepionierd was ik al bij Kunst en Cultuur betrokken en was ik ook lid van de Kunstberg. Met de tentoonstellingsgroep Gusta, Els, José en ik hebben we de toen oude Rabo-kantine en gangen van kunstwerken voorzien. Ook stamt uit die tijd het jaarprogramma dat nog steeds goed functioneert met de wisselende tentoonstellingen van Kunstbergers, amateurs- en cursisten.”

“Daarnaast geef je ook les in jouw specialiteit materie schilderen.“
“Ja, lesgeven doe ik graag. Ook van het Open Atelier op dinsdagochtend kan ik enorm genieten hoe mensen leuk werk maken en een club vormen zonder zich af te sluiten voor nieuwe deelnemers. De uitwisseling met cursisten vind ik ook fijn. Cursisten blijven ondanks wisseling lang. Werken allen op eigen niveau en weten wat ze willen. Van abstract tot realistisch. Mijn ding blijft verf en inkt, dat kan ik overbrengen. Aan houtskool heb ik een hekel.”

“Je bent één van de jongste docenten, het zou fijn zijn als daar meer bij kwamen, waar zijn ze?”
“Nou voor jonge docenten met een gezin is het erg moeilijk om op zo’n vrijblijvende basis te werken. De meeste kiezen toch voor een aanstelling op een school. Voor mij is deze werkwijze prettig. Naast het begeleiden van een jonge dochter heb ik dan tijd voor eigen werk en om cursussen te volgen. Momenteel volg ik bij Petra Voots in Zeist druktechnieken. Ik probeer die dan vervolgens uit op het Open Atelier om er dan in een later stadium een cursus van te maken en het in eigen werk toe te passen. We werken vaak met krantenknipsels. Voor mijn eigen werk kies ik altijd mensfiguren, veelal dansend, maar in elk geval schoonheid, niet de ellende van de wereld.”

“Ik heb net een foto van je gemaakt met een schilderwerk waar me de lichtheid opvalt, terwijl het werk dat ik van jou ken vooral donkere tinten heeft,  waar komt de verandering vandaan?”
“Ik ben met de kleur geel begonnen, een kleur die ik normaal nooit kies omdat ik die erg moeilijk vind. Al snel kwam daar een aquatint bij. Ik werk in laagjes, dat kan ook in acryl. Ik heb een atelier thuis waar ik dit grote werk kan maken. Meestal meerdere tegelijk. Dit werk is naast de gele in lichte grijstinten opgezet. Het is steeds weer een mysterieus moment wanneer een schilderij af is. Het is niet het plaatje. Vaak moet je mooie stukjes offeren.”

“Je bent nu met een nieuwe tentoonstelling in de Kunstberg-galerie bezig van amateurs uit Woudenbergen en omgeving: ‘In de Schijnwerpers’”
“Ja, er zijn veel inzendingen, dat is steeds weer spannend. De kwaliteit is goed. De meesten maken kunst als hobby thuis. De stap naar de openbaarheid is vaak ontzettend spannend.”

“Wat goed dat we daarvoor ruimte hebben. Dat vergt binnen de werkgroep tentoonstellingen heel veel werk. Ook met de anderen werkgroepen binnen Kunst & Cultuur en het Cultuurhuis afstemmen is noodzakelijk en vergt menskracht. Heb jij enig idee wat wij kunnen verbeteren in onze organisatie?”
“We hebben prachtige ruimtes, maar met de docenten en cursisten in het souterrain heb ik niet of nauwelijks contact. Jammer dat die niet ook op de tweede etage zitten. Een gemiste kans bij de verbouw. Twee keer per jaar in de docentenvergadering zien we elkaar. Voor de uitwisseling is dat erg weinig. Met enkele verwante kunstenaar-collega’s zou ik graag een atelier annex exporuimte delen, bij voorkeur in een leegstaand winkelpand, maar dat ter zijde. Een functie vervullen in de organisatie is in mijn huidige leven moeilijk.”

“Dat is begrijpelijk. laten we hopen dat er anderen opstaan om de kar te trekken om te  behouden wat we hebben opgebouwd met Stichting Kunst en Cultuur Woudenberg in het Cultuurhuis:  Ruimte voor docenten en kunstenaars. En voor jou en jouw cursisten een fijne werkplek“.