Kwadraat van 2 geopend

De kersverse wethouder Rick Dekker heeft zaterdag 7 september de nieuwe tentoonstelling “Kwadraat van 2” geopend. Hij had een mooie beschrijving over het anders en imperfect mogen zijn.

De kunstwerken van de twee docenten, Angela van Iersel en Ellen Beeck, en twee kunstenaars, Krista Israel en Rietje Smal-Zwanenburg,  zijn divers in stijl, onderwerp en techniek. Wat je kunt verwachten zijn: kleurrijke landschappen, figuren en huisjes in Cobra stijl, glaswerk in onverwachte vorm en kleur en verstilde abstracte grafische werken.

Deze vier kunstenaars werken vanuit hun hart, gevoel, emotie en visie. Het mag zijn wat het is, de imperfectie in de kunstwerken geeft de eigenheid van de kunstenaar weer.
De verscheidenheid en de overeenkomsten vormen een boeiend geheel voor de kijker. Het daagt uit tot nadenken en stimuleert de ontdekkingstocht van de toeschouwer.

De deelnemende kunstenaressen lichten hun werken toe aan geïnteresseerden, waaronder de wethouder natuurlijk.

Het was een gezellige opening waarbij zo’n 25 personen aanwezig waren.


Ellen van Beeck geeft een toelichting op haar werk 

Kunst in een galerie in de buurt dat wil je niet missen, wij nodigen je dan ook van harte uit voor de expositie “Kwadraat van 2” in Galerie De Kunstberg. De expositie is nog te bezoeken tot 2 november aanstaande.

Wees welkom op de eerste verdieping in het Cultuurhuis, Dorpsstraat 40 Woudenberg.
Kijk op www.kunstencultuurwoudenberg.nl voor recente informatie en de openingstijden.

 

Wethouder Dekker opent expositie

Expositie Kwadraat van 2

Rik Dekker, wethouder Woudenberg opent zaterdag 7 september om 14.00 uur de tentoonstelling Kwadraat van 2. Plaats: Cultuurhuis te Woudenberg, galerie De Kunstberg. U bent van harte welkom.

Van 7 september tot 2 november 2024 is er een speciale expositie in Galerie de Kunstberg. De kunstwerken zijn gemaakt door het kwadraat van twee KCWdocenten en twee kunstenaars die betrokken zijn kunstenaarscollectief De Kunstberg.

De kunstenaars hebben een selectie gemaakt uit hun eigen werk en dit met elkaar gecombineerd, zo is deze kleurrijke expositie ontstaan.

De kunstenaars en hun werk:

Angela van Iersel schildert kleurrijke landschappen, in aquarel, acrylverf en olieverf. Zij schildert haar eigen landschappen wat een gevoel of sfeer uitdrukt en die de essentie van een landschap weergeeft.


Mountains, Angela van Iersel

Ellen van Beeck gebruikt als inspiratiebron de Japanse filosofie Wabi Sabi: dit gaat over de schoonheid van imperfectie. Zij maakt gebruik van organische vormen, grafische en gemengde technieken.


Hires, Ellen van Beeck

Krista Israel gebruikt diverse technieken in haar werk, met glas als haar specialisme. Bij haar werk is het alsof je een verhaal binnen stapt. De realistische kunstwerken zien er prachtig uit met een bitterzoete ondertoon.


Krista Israel, Krista Israel

Rietje Smal-Zwanenburg gaat op avontuur in haar werk en gebruikt diverse materialen en technieken. Zij nodigt de kijker uit om de wereld vanuit het eigen perspectief haar werk te bekijken.


Huis aan het begin, Rietje Smal

Een inspirerende expositie om te zien en te beleven, waarbij de tweetallen met elkaar een dialoog aan gaan in woord en beeld.

De openingstijden van de Galerie  zijn op  maandag, woensdag en donderdag van 9.00 tot 18.00 uur, dinsdag (vrijdag open tot 20.00 uur) en op zaterdag van 10.00 tot 12.30 uur.

Galerie de Kunstberg zit op de eerste etage van het Cultuurhuis, Dorpstraat 40 in  Woudenberg. Er is een lift en u kunt gratis parkeren achter het Cultuurhuis.

“Kunst geeft niet het zichtbare weer, maar maakt zichtbaar” (Paul Klee)

Zoals gezegd, Rick Dekker opent deze tentoonstelling zaterdag 7 september om 14.00 uur in galerie De Kunstberg in het Cultuurhuis Woudenberg.

 

Finissage Cursistenexpositie 31 augustus 2024


Cursist: Wilma Blonk, Cursus Creatief Tekenen en Schilderen, Docent: Angela van Iersel

Jaarlijks organiseert KCW een cursistenexpositie in de zomer. Traditioneel sluiten we deze af met een bijeenkomst waarin docenten en cursisten vertellen over hun ervaringen, inspanningen en successen.

Zo ook zaterdag31augustus, morgens om 10.30 uur We beleven een inspirerend samenzijn met veel betrokkenheid, intentie en bekentenissen. Heel mooi! Een live-visitekaartje voor al onze creatieve cursussen bij KCW Kunstberg.

Aan bod kwamen:

  • Kant, kleedje in klei
  • Creatief tekenen en schilderen
  • Naai-atelier
  • Glasfusing, met een zonnebloem in verschillende lagen. Deze moet een week in de oven voor opwarming en afkoeling
  • Workshop Joan Miro
  • Pasteltekenen
  • Kinderatelier

Er waren ongeveer 30 deelnemers.


Cursist: Rosemarie Bedo, Cursus: Naaiatelier, docent: Nanda van de Peut 


Cursus: Cees de Greef, Workshop: Kant in klei, Docent: Reina Bruinsma

Cees vertelde het volgende over zijn schaal: “Vorm van de schaal is van een schaal uit de Tweede Wereldoorlog. Gekregen van mijn grootmoeder, gemaakt in Nazi-Duitsland.
Het kanten kleedje is door mijn moeder gehaakt in de jaren 40 van de vorige eeuw. Van dun katoen waarschijnlijk op naalddikte 0,5 of 0,75.
In 2024 heb ik het kleedje afgedrukt in klei.”

Cursistenexpositie 2024

Ieder jaar exposeren we met een Cursisten tentoonstelling werk dat in het afgelopen seizoen is gemaakt in de cursussen bij Stichting Kunst & Cultuur Woudenberg (KCW). Dat doen we in Galerie De Kunstberg, onderdeel van KCW.

Het gaat om schilderen, tekenen, kinderatelier, keramiek en glas. De cursisten creëren met vol enthousiasme en plezier bij ons in de ateliers in het Cultuurhuis.

Laat je inspireren! En wie weet zien we je komend seizoen voor een leuke cursus!
Meer info www.stichtingkunstencultuurwoudenberg.nl

De tentoonstelling is vanaf 1 juli en loopt tot en met 31 augustus. We besluiten met een finissage 31 augustus om 10.30 uur. Hierbij vertellen cursisten over hun werk. U bent van harte welkom.

 

Schilderscollectief De Amersgilde exposeert

Schilderscollectief De Amersgilde exposeert in galerie de Kunstberg.


Inger Israel

Woudenberg – Het schilderscollectief De Amersgilde uit Amersfoort exposeert van 3 mei tot 22 juni met ruim 22 werken in galerie de Kunstberg.

De leden van De Amersgilde maken werk met verschillende materialen, zoals: olieverf, aquarelverf, acrylverf of pastel, en (gemengde) technieken. Hierdoor ontstaat een opvallende verscheidenheid aan werken, dat is terug te zien in het geëxposeerde werk van: Claske Kappe, Joke Naber van der Schuit, Henk Stappers, Inger Israel, Gerda Abrahamse, Mieke Bol, Riki van Boheemen, Jan Hof, Sietske van der Glas, Catharine Meijerink, Martha Schut, Marcel Urlus en Arie Reijn.

De officiële opening van de expositie is op vrijdag 3 mei om 19.30 uur.


Jan Hof

De leden van de Amersgilde exposeren regelmatig hun werk in Amersfoort en omgeving. Daarnaast komen ze bij elkaar voor het tonen en bespreken van hun werk, buitenschilder sessies en workshops. Mocht je meer willen weten of lid worden dan kun je contact opnemen via amersgilde@gmail.com.

Galerie de Kunstberg is gevestigd in Dorpsstraat 40 Woudenberg. Openingstijden: 9.00-17.00 uur, dinsdag en vrijdag 9.00-20.00 uur en zaterdag 10.00-12.30 uur.


Catharine Meijerink

Opening expositie Overvloed geslaagd

8

Tijdens de opening op 17 maart vertelde Gusta Boodt wat haar bewogen heeft om deze instalatie Overvloed te maken.

De inspiratie voor dit werk komt vanuit haar verbazing over ons plasticgebruik. Ze wil haar eigen plasticgebruik tot een minimum beperken en dat lukt niet. Ze wilde haar plasticgebruik onderzoeken en zichtbaar maken. Het idee was dat ze in een jaar tijd de ruimte zou kunnen vullen met haar eigen plasticafval. Maar na een aantal maanden werd duidelijk dat dat (gelukkig) toch niet ging lukken.

Overvloed verborgen plastic
Collega kunstenaar Krista Israel tipte Gusta dat een kledingzaak in Woudenberg erg veel plasticafval produceerde. Het personeel van het bedrijf was bereid om het plastic apart te houden. De enorme hoeveelheid plastic die wekelijks opgehaald kon worden was schokkend. Dit gaf een nieuwe richting aan het idee van Gusta. Uiteindelijk is haar eigen plasticgebruik enigszins ‘ondergesneeuwd’ en is de overvloed aan verborgen plastic het thema geworden.

Plastic installatie
De installatie bestaat uit vele honderden gehaakte strengen die uit het plafond naar beneden stromen als een waterval en eindigen in een plas  van plastic. Het plastic wat Gusta wekelijks ontving sorteerde ze, knipte ze in repen en knoopte dit aan elkaar. Daarna werd het gehaakt tot meterslange strengen. Ongeveer 500 strengen van zes meter. Dat is 15.000 meter knipwerk en 3000 meter haakwerk! De strengen werden bevestigd in de plafondplaten en stromen zo als een waterval naar beneden en symboliseert zo de enorme massa aan plastic die wij jaarlijks gebruiken en vervolgens snel weer weggooien.

Dit mega project is gerealiseerd in samenwerking met een aantal mensen, haar haakhulpen. Zonder hen was het niet gelukt.


Haakhulpen expositie Overvloed

Cascade
Rondom de cascade is gebruik gemaakt van een ander, harder soort plastic. Aan elkaar geplakt en opgebouwd uit vele lagen vormen dit plassen.

Een andere wereld
Aan de andere kant van de ruimte is gebruik gemaakt van materialen die ze nog van haar vorige solo-expositie ‘Een andere wereld’ uit 2018 had liggen. Het zijn plasticbomen met stammen van flessen waar een product voor eigen gebruik in gezeten heeft en bladeren van plastic flesjes die ze nog voor haar vorige project ‘Een andere wereld’  van 2018 uit de berm geraapt heeft. Bij de sinaasappels en blad van de andere boom heeft ze de netjes die ze nog over had van die vorige expositie gebruikt.

Bewustwording
De weg naar deze expositie was voor Boodt een bewustwordingsproces over ons plastic gebruik, de afvalverwerking en de invloed op het milieu, gezondheid van mens en dier.

Het overgrote deel van ons plastic is voor eenmalig gebruik. Dit veroorzaakt een enorme afvalberg, want plastic vergaat niet, Slechts een klein deel kan gerecycled worden en de rest wordt verbrand of geëxporteerd naar niet westerse landen, die het los storten op vuilnishopen en ongecontroleerd verbranden. Dit veroorzaakt daar heel veel schade aan het milieu en heeft daardoor ook een negatieve invloed op de gezondheid van mens en dier.

Verdere groei tijdens expositieperiode
De installatie OVERVLOED zal, net als onze plasticafvalberg, in de loop van de expositieperiode verder groeien. Oftewel, de expositie verandert ook…
Nog te zien tot en met 26 april.

Er waren ongeveer zestig bezoekers op deze opening in galerie De Kunstberg te Woudenberg.

 

Opening ‘Overvloed’

Zondag 17 maart 16.00 uur opent Gusta Boodt haar expositie OVERVLOED.

Zij maakt daarbij een installatie. Dit tijdelijke kunstwerk, dat speciaal gemaakt is voor deze locatie beïnvloedt de ruimte op geheel eigen wijze. Gusta wil met dit werk het plasticgebruik onder de aandacht brengen. De installatie is namelijk geheel vervaardigd uit plasticafval.

Bent u nieuwsgierig geworden? U bent van harte welkom op de opening 17 maart 16.00 uur in galerie De Kunstberg, Cultuurhuis Woudenberg.

De expositie is te zien tot en met 26 april.

Opening expositie ‘Contrast’

Het was een gezellige drukte in Galerie de Kunstberg op 21 januari. Martine Krikke, voorzitter KCWKunstberg deed het openingswoord voor de nieuwe tentoonstelling ‘Contrast’. Zij memoreerde dat we met de kunstenaars het achttiende jaar ingaan van het bestaan van de Kunstberg. Ze sprak de wens uit om meer kunstlezingen en concertjes te houden en een kunstuitleen op te richten. Om dit te realiseren is er meer menskracht en middelen nodig. Daarom houdt ze een warm pleidooi voor de oprichting van een vriendenkring KCW.

Het woord was daarna aan de kunstenaars, die iets over hun werk en inspiratie vertelden.

Martin Vermeul vertelde bij zijn werk Heide Duft dat hij de bunker uit de tweede wereld oorlog in de Treek heeft geschilderd. Het contrast zit in de vredige natuur tegenover de wrede oorlog, waar de bunker aan refereert.


Martin licht toe…

Ellen van Beeck vertelde over haar werk Ibis Scarlatti dat dit het moment vlak voor de zonsopkomst is op een meertje in Suriname, waar de nacht overgaat in de dag.
Voor Ad Noorlander zit het contrast in zijn werk in de weerkaatsing van licht en lucht in het water.
Jose van Zuijlen legde uit dat in haar werk Gespiegelde Nacht bij maanlicht de reflectie van de bomen in het water licht is. Bij haar glasobject Gespiegelde Dag werd zij geïnspireerd door een beeld van bomen die schitteren door een kerkraam.

Het contrast in het werk van Myrtille Offermans zit in het kleurgebruik zwart /wit wat zij graag gebruikt in haar werk.
Rietje Smal vertelde bij haar werk Vrije Vlucht dat vrijheid en vluchten in contrast is met elkaar en wat dit voor haar betekent.


Rietje licht toe…

An Hong vertelde dat haar lievelingskleuren zwart, wit en rood zijn en dat zij geïnspireerd wordt door dansers. Haar inspiratie voor de danseres met de rode jurk kwam door de sierlijke beweging van de Beta vis. Een vis met prachtig gekleurde sluiervinnen.

Krista Israel vertelde over haar werk dat voor haar het contrast zit in de zoete jeugdherinneringen van met je laarsjes in de plassen stampen en de hedendaagse realiteit van de stijgende zeespiegel.

In het werk van Gusta Boodt zit het contrast in het materiaal gebruik; natuurlijk materiaal versus plastic, maar het verwijst tevens naar het contrast tussen mens en natuur. In het werk van Esther van Veldhuijzen zit het contrast bij de schilderijen in het kleurgebruik en bij de vogels in het materiaalgebruik ( textiel en glas ).

Heeft u de opening gemist dan kunt u de expositie nog tot 9 maart bezoeken. Er ligt een uitgebreidere beschrijving van het werk van de kunstenaars klaar.


We luisteren naar Martine…

Opening Contrast

Het nieuwe jaar is begonnen en daarmee staat ook de eerste expositie 2024 in de steigers! Titel: “Contrast”.

Traditiegetrouw is dat een groepsexpositie door de kunstenaarsgroep De Kunstberg uit Woudenberg.

De officiële opening is op zondag 21 januari om 16.00 uur. U bent hartelijk welkom om met ons het nieuwe jaar in te luiden met deze mooie tentoonstelling.

Martine Krikke, bestuursvoorzitter Kunst en Cultuur Woudenberg opent de tentoonstelling. Daarna vertellen de tien deelnemende kunstenaars over hun werk.

 

Glas in Beeld

Glas in Beeld is een cross-over tentoonstelling waarin fotografen het werkproces van hedendaagse glaskunstenaars in beeld brengen. 15 Glaskunstenaars uit Nederland worden gekoppeld aan 15 fotografen, waardoor 15 projecten ontstaan. Elk project richt zich op het werkproces van de glaskunstenaar, in de eigen stijl van de fotograaf. De kunstenaars en fotografen werken sinds januari samen.

Naast de beelden van de fotografen heeft de samenwerking tussen glaskunstenaars en fotografen ook nieuw werk in glas in combinatie met fotografie opgeleverd.

Glastechnieken
De glaskunstenaars gebruiken verschillende traditionele en artistieke technieken zoals ovenblazen, glas in lood, glasbewerking met een brander, graveren etcetera. De gebruikte glastechnieken hebben allemaal een eeuwenoude geschiedenis.


Welke kunstenaars
De tentoonstelling toont glaskunstenaars Albert Seubring, Carl van Hees, Geir Nustad (NO/NL) en Josja Schepman, Ida Scheijgrond, Jacky Geurts, Jan Hooghiemstra, Krista Israel, Marc Barreda USA/NL), Marieke Peters, Maurice La Rooij, Paul Funcken, Sacha Brienesse, Titia Felderhof en Zuheir Alkazzaz (SYR/NL).

Introductie glaskunst
Deze tentoonstelling biedt een breed publiek een introductie in de hedendaagse glaskunst, de werkprocessen erachter en de mogelijkheden die de hedendaagse glaskunst biedt voor een breed publiek.

Wanneer en waar

Van 23 november 2023 tot en met 7 januari 2024 in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort.

RIETVELDPAVILJOEN
ZONNEHOF 8 AMERSFOORT, NEDERLAND
Centrum voor fotografie en beeldcultuur
Facebook: 033 fotostad

Openingstijden: Donderdag t/m zondag 12.00 – 17.00 uur.
Toegang € 5,-.