Cursistenexpositie 2024

Ieder jaar exposeren we met een Cursisten tentoonstelling werk dat in het afgelopen seizoen is gemaakt in de cursussen bij Stichting Kunst & Cultuur Woudenberg (KCW). Dat doen we in Galerie De Kunstberg, onderdeel van KCW.

Het gaat om schilderen, tekenen, kinderatelier, keramiek en glas. De cursisten creëren met vol enthousiasme en plezier bij ons in de ateliers in het Cultuurhuis.

Laat je inspireren! En wie weet zien we je komend seizoen voor een leuke cursus!
Meer info www.stichtingkunstencultuurwoudenberg.nl

De tentoonstelling is vanaf 1 juli en loopt tot en met 31 augustus. We besluiten met een finissage 31 augustus om 10.30 uur. Hierbij vertellen cursisten over hun werk. U bent van harte welkom.

 

Schilderscollectief De Amersgilde exposeert

Schilderscollectief De Amersgilde exposeert in galerie de Kunstberg.


Inger Israel

Woudenberg – Het schilderscollectief De Amersgilde uit Amersfoort exposeert van 3 mei tot 22 juni met ruim 22 werken in galerie de Kunstberg.

De leden van De Amersgilde maken werk met verschillende materialen, zoals: olieverf, aquarelverf, acrylverf of pastel, en (gemengde) technieken. Hierdoor ontstaat een opvallende verscheidenheid aan werken, dat is terug te zien in het geëxposeerde werk van: Claske Kappe, Joke Naber van der Schuit, Henk Stappers, Inger Israel, Gerda Abrahamse, Mieke Bol, Riki van Boheemen, Jan Hof, Sietske van der Glas, Catharine Meijerink, Martha Schut, Marcel Urlus en Arie Reijn.

De officiële opening van de expositie is op vrijdag 3 mei om 19.30 uur.


Jan Hof

De leden van de Amersgilde exposeren regelmatig hun werk in Amersfoort en omgeving. Daarnaast komen ze bij elkaar voor het tonen en bespreken van hun werk, buitenschilder sessies en workshops. Mocht je meer willen weten of lid worden dan kun je contact opnemen via amersgilde@gmail.com.

Galerie de Kunstberg is gevestigd in Dorpsstraat 40 Woudenberg. Openingstijden: 9.00-17.00 uur, dinsdag en vrijdag 9.00-20.00 uur en zaterdag 10.00-12.30 uur.


Catharine Meijerink

Opening expositie Overvloed geslaagd

8

Tijdens de opening op 17 maart vertelde Gusta Boodt wat haar bewogen heeft om deze instalatie Overvloed te maken.

De inspiratie voor dit werk komt vanuit haar verbazing over ons plasticgebruik. Ze wil haar eigen plasticgebruik tot een minimum beperken en dat lukt niet. Ze wilde haar plasticgebruik onderzoeken en zichtbaar maken. Het idee was dat ze in een jaar tijd de ruimte zou kunnen vullen met haar eigen plasticafval. Maar na een aantal maanden werd duidelijk dat dat (gelukkig) toch niet ging lukken.

Overvloed verborgen plastic
Collega kunstenaar Krista Israel tipte Gusta dat een kledingzaak in Woudenberg erg veel plasticafval produceerde. Het personeel van het bedrijf was bereid om het plastic apart te houden. De enorme hoeveelheid plastic die wekelijks opgehaald kon worden was schokkend. Dit gaf een nieuwe richting aan het idee van Gusta. Uiteindelijk is haar eigen plasticgebruik enigszins ‘ondergesneeuwd’ en is de overvloed aan verborgen plastic het thema geworden.

Plastic installatie
De installatie bestaat uit vele honderden gehaakte strengen die uit het plafond naar beneden stromen als een waterval en eindigen in een plas  van plastic. Het plastic wat Gusta wekelijks ontving sorteerde ze, knipte ze in repen en knoopte dit aan elkaar. Daarna werd het gehaakt tot meterslange strengen. Ongeveer 500 strengen van zes meter. Dat is 15.000 meter knipwerk en 3000 meter haakwerk! De strengen werden bevestigd in de plafondplaten en stromen zo als een waterval naar beneden en symboliseert zo de enorme massa aan plastic die wij jaarlijks gebruiken en vervolgens snel weer weggooien.

Dit mega project is gerealiseerd in samenwerking met een aantal mensen, haar haakhulpen. Zonder hen was het niet gelukt.


Haakhulpen expositie Overvloed

Cascade
Rondom de cascade is gebruik gemaakt van een ander, harder soort plastic. Aan elkaar geplakt en opgebouwd uit vele lagen vormen dit plassen.

Een andere wereld
Aan de andere kant van de ruimte is gebruik gemaakt van materialen die ze nog van haar vorige solo-expositie ‘Een andere wereld’ uit 2018 had liggen. Het zijn plasticbomen met stammen van flessen waar een product voor eigen gebruik in gezeten heeft en bladeren van plastic flesjes die ze nog voor haar vorige project ‘Een andere wereld’  van 2018 uit de berm geraapt heeft. Bij de sinaasappels en blad van de andere boom heeft ze de netjes die ze nog over had van die vorige expositie gebruikt.

Bewustwording
De weg naar deze expositie was voor Boodt een bewustwordingsproces over ons plastic gebruik, de afvalverwerking en de invloed op het milieu, gezondheid van mens en dier.

Het overgrote deel van ons plastic is voor eenmalig gebruik. Dit veroorzaakt een enorme afvalberg, want plastic vergaat niet, Slechts een klein deel kan gerecycled worden en de rest wordt verbrand of geëxporteerd naar niet westerse landen, die het los storten op vuilnishopen en ongecontroleerd verbranden. Dit veroorzaakt daar heel veel schade aan het milieu en heeft daardoor ook een negatieve invloed op de gezondheid van mens en dier.

Verdere groei tijdens expositieperiode
De installatie OVERVLOED zal, net als onze plasticafvalberg, in de loop van de expositieperiode verder groeien. Oftewel, de expositie verandert ook…
Nog te zien tot en met 26 april.

Er waren ongeveer zestig bezoekers op deze opening in galerie De Kunstberg te Woudenberg.

 

Opening ‘Overvloed’

Zondag 17 maart 16.00 uur opent Gusta Boodt haar expositie OVERVLOED.

Zij maakt daarbij een installatie. Dit tijdelijke kunstwerk, dat speciaal gemaakt is voor deze locatie beïnvloedt de ruimte op geheel eigen wijze. Gusta wil met dit werk het plasticgebruik onder de aandacht brengen. De installatie is namelijk geheel vervaardigd uit plasticafval.

Bent u nieuwsgierig geworden? U bent van harte welkom op de opening 17 maart 16.00 uur in galerie De Kunstberg, Cultuurhuis Woudenberg.

De expositie is te zien tot en met 26 april.

Opening expositie ‘Contrast’

Het was een gezellige drukte in Galerie de Kunstberg op 21 januari. Martine Krikke, voorzitter KCWKunstberg deed het openingswoord voor de nieuwe tentoonstelling ‘Contrast’. Zij memoreerde dat we met de kunstenaars het achttiende jaar ingaan van het bestaan van de Kunstberg. Ze sprak de wens uit om meer kunstlezingen en concertjes te houden en een kunstuitleen op te richten. Om dit te realiseren is er meer menskracht en middelen nodig. Daarom houdt ze een warm pleidooi voor de oprichting van een vriendenkring KCW.

Het woord was daarna aan de kunstenaars, die iets over hun werk en inspiratie vertelden.

Martin Vermeul vertelde bij zijn werk Heide Duft dat hij de bunker uit de tweede wereld oorlog in de Treek heeft geschilderd. Het contrast zit in de vredige natuur tegenover de wrede oorlog, waar de bunker aan refereert.


Martin licht toe…

Ellen van Beeck vertelde over haar werk Ibis Scarlatti dat dit het moment vlak voor de zonsopkomst is op een meertje in Suriname, waar de nacht overgaat in de dag.
Voor Ad Noorlander zit het contrast in zijn werk in de weerkaatsing van licht en lucht in het water.
Jose van Zuijlen legde uit dat in haar werk Gespiegelde Nacht bij maanlicht de reflectie van de bomen in het water licht is. Bij haar glasobject Gespiegelde Dag werd zij geïnspireerd door een beeld van bomen die schitteren door een kerkraam.

Het contrast in het werk van Myrtille Offermans zit in het kleurgebruik zwart /wit wat zij graag gebruikt in haar werk.
Rietje Smal vertelde bij haar werk Vrije Vlucht dat vrijheid en vluchten in contrast is met elkaar en wat dit voor haar betekent.


Rietje licht toe…

An Hong vertelde dat haar lievelingskleuren zwart, wit en rood zijn en dat zij geïnspireerd wordt door dansers. Haar inspiratie voor de danseres met de rode jurk kwam door de sierlijke beweging van de Beta vis. Een vis met prachtig gekleurde sluiervinnen.

Krista Israel vertelde over haar werk dat voor haar het contrast zit in de zoete jeugdherinneringen van met je laarsjes in de plassen stampen en de hedendaagse realiteit van de stijgende zeespiegel.

In het werk van Gusta Boodt zit het contrast in het materiaal gebruik; natuurlijk materiaal versus plastic, maar het verwijst tevens naar het contrast tussen mens en natuur. In het werk van Esther van Veldhuijzen zit het contrast bij de schilderijen in het kleurgebruik en bij de vogels in het materiaalgebruik ( textiel en glas ).

Heeft u de opening gemist dan kunt u de expositie nog tot 9 maart bezoeken. Er ligt een uitgebreidere beschrijving van het werk van de kunstenaars klaar.


We luisteren naar Martine…

Opening Contrast

Het nieuwe jaar is begonnen en daarmee staat ook de eerste expositie 2024 in de steigers! Titel: “Contrast”.

Traditiegetrouw is dat een groepsexpositie door de kunstenaarsgroep De Kunstberg uit Woudenberg.

De officiële opening is op zondag 21 januari om 16.00 uur. U bent hartelijk welkom om met ons het nieuwe jaar in te luiden met deze mooie tentoonstelling.

Martine Krikke, bestuursvoorzitter Kunst en Cultuur Woudenberg opent de tentoonstelling. Daarna vertellen de tien deelnemende kunstenaars over hun werk.

 

Glas in Beeld

Glas in Beeld is een cross-over tentoonstelling waarin fotografen het werkproces van hedendaagse glaskunstenaars in beeld brengen. 15 Glaskunstenaars uit Nederland worden gekoppeld aan 15 fotografen, waardoor 15 projecten ontstaan. Elk project richt zich op het werkproces van de glaskunstenaar, in de eigen stijl van de fotograaf. De kunstenaars en fotografen werken sinds januari samen.

Naast de beelden van de fotografen heeft de samenwerking tussen glaskunstenaars en fotografen ook nieuw werk in glas in combinatie met fotografie opgeleverd.

Glastechnieken
De glaskunstenaars gebruiken verschillende traditionele en artistieke technieken zoals ovenblazen, glas in lood, glasbewerking met een brander, graveren etcetera. De gebruikte glastechnieken hebben allemaal een eeuwenoude geschiedenis.


Welke kunstenaars
De tentoonstelling toont glaskunstenaars Albert Seubring, Carl van Hees, Geir Nustad (NO/NL) en Josja Schepman, Ida Scheijgrond, Jacky Geurts, Jan Hooghiemstra, Krista Israel, Marc Barreda USA/NL), Marieke Peters, Maurice La Rooij, Paul Funcken, Sacha Brienesse, Titia Felderhof en Zuheir Alkazzaz (SYR/NL).

Introductie glaskunst
Deze tentoonstelling biedt een breed publiek een introductie in de hedendaagse glaskunst, de werkprocessen erachter en de mogelijkheden die de hedendaagse glaskunst biedt voor een breed publiek.

Wanneer en waar

Van 23 november 2023 tot en met 7 januari 2024 in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort.

RIETVELDPAVILJOEN
ZONNEHOF 8 AMERSFOORT, NEDERLAND
Centrum voor fotografie en beeldcultuur
Facebook: 033 fotostad

Openingstijden: Donderdag t/m zondag 12.00 – 17.00 uur.
Toegang € 5,-.

Opening Bitterzoet

Verschillende kunstenaars exposeren met allerlei technieken en materialen rondom het thema ‘BitterZoet’. Bitter en Zoet lijken twee tegenstrijdige kenmerken maar blijken in deze expositie van Galerie de Kunstberg goed bij elkaar te passen.

Opening door Moniek van de Graaf
Dat merkte ook wethouder Moniek van der Graaf 28 oktober op in haar openingsspeech: “Ik herken de combinatie bitter en zoet. Bij een begrafenis dit weekend was er het bittere van het afscheid en het zoete van de herinneringen. Ook als ik Aperol Spritz drink is er de combinatie van bitter en zoet.   Zo combineren die smaken ook bij deze prachtige tentoonstelling. Het werk dat getoond wordt is van hoog niveau. Geniet er van!”

Overrompeld
Bezoekers zijn overrompeld door de serene sfeer van de witte expositieruimte die de kunstwerken mooi tot hun recht laat komen. Krista Israel had bij het samenstellen van deze tentoonstelling vol melancholie met opzet kunstenaars uitgenodigd te exposeren met werk dat zowel bij de andere werkstukken paste als wat daarmee een tegenstelling vormde.

Kunstenaars
Sommige kunstenaars waren aanwezig en konden vertellen over hun werk maar anderen zoals de van oorsprong Japanse Simsa Cho kon zijn glazen muiltjes uit de serie ShoeRealism niet toelichten. Zijn naam is een pseudoniem voor Shinji Kaseman uit Amsterdam. Al op de Rietveld Academie ontstond zijn fascinatie voor schoenen en sinds die tijd maakt hij figuratieve glassculpturen in uitgesproken kleuren die je kunt associëren met schoenen.

Veel mensen geven van jongsaf aan de voorkeur aan zoet maar dingen van suiker zijn vaak vergankelijk. Bitter past in deze expositie door de uitbeelding van iets wat we niet graag zien.

Het kunstwerk van gegoten suiker van Mayke Verhoeven toont net als 19e eeuwse stillevens onder meer  een doodshoofd naast een prachtige vaas. Het kunstwerk zal bovendien langzaam vervormen en smelten. Kwetsbaarheid, vergankelijkheid en herinneringen aan vervlogen tijden zijn belangrijke thema’s voor haar. Voordat ze zich specialiseerde in kunst van gegoten suiker werkte Mayke juist veel met lood omdat lood niet vergaat.

Rieneke Woelderink-Schwommels werkt meestal met waardeloos materiaal zoals restjes stof, papier of materiaal dat ze tijdens wandelingen vindt. Nu heeft ze met wol en natuurlijke verf in doorzichtige doosjes fascinerende aaibare schimmels nagemaakt. Met elkaar vormen de doosjes een wanddecoratie. De schimmels lijken zo echt dat ze zowel verwondering als weerzin oproepen.

Miranda Mulder maakte van papier maché kleine grappige fantasiemonstertjes als ontsnapping uit de somberheid van de wereld.

Carry Doorn maakte van verschillende lagen stof , draden en borduursels een portret van een observerende vrouw.

Yvette Antoinette heeft een passie voor fine art, vintage en fashion. In haar unieke stijl staan melancholie, nostalgie en romantiek centraal. Ze stuurde een foto met emoties uit de puberteit in.

Inger Israel maakte een boom met de houtbrandtechniek. Daar schilderde ze een schommel bij. Deze techniek liet ze hier voor het eerst zien. Ook hing er van haar een levensecht klein schilderij van een gebakje.

Van Rietje Smal-Zwanenburg hingen er twee zeer verschillende portretten van meisjes: Inez en Emma. Kunst maken en daarmee haar emoties uitdrukken is voor haar een avontuur waarbij ze experimenteert met allerlei stijlen en materialen. Daardoor zijn deze meisjesportretten zo verschillend qua uitvoering en uitstraling.

De oproep van Monique van der Graaf om van deze tentoonstelling in al zijn verscheidenheid te genieten is dan ook zeer terecht!

 

Bitterzoet

De titel van de nieuwe tentoonstelling in Galerie De Kunstberg geeft al de tegengestelde gevoelens weer die samengaan met de term “zoet”. “Zoet” herbergt talrijke tegenstrijdigheden. Wanneer is iets “zoet”, “bitter zoet” of “niet zoet”?

Zoet kan gelukkig maken, tevredenheid opwekken of een glimlach. En “zoet” kan een enorme indruk maken: Puber zijn, verleiding, suikerwerk, het glazen muiltje, vervreemde portretten, aandoenlijke monsters, taart….. toch het blijft altijd lonken.

Mayke Verhoeven toont een object van suikerwerk – een prachtige vaas die langzaam wegsmelt. Van Simsa Cho tonen we niet draagbare glazen muiltjes uit zijn serie ShoeRealism.
De aandoenlijke monsters van papier van Marieke Mulders raken ons zoete kinderhart. Een fijn schildering van Inger Israel laat je het afgebeelde gebakje bijna proeven. Yvette Leur legde in een foto de emotie van een puber vast.
Carry Doorn maakt van vele lagen stof en borduursels emotionele portretten. Schimmels, die we eigenlijk liever niet tegenkomen in ons eten, maar die zo mooi zijn van textuur – een installatie van Rieneke Woelderink.
Van Rietje Smal Zwanenburg tonen we de vervreemde portretten van ‘Inez’ en ‘Emma’.

De expositie wordt geopend op 28 oktober om 16.00 uur door Wethouder Moniek van de Graaf.


fijnschilderen door Inger Israel


Monstertjes door Miranda Mulder

Expositie Buitenschilderweek


Op zaterdag 7 en zondag 8 oktober was in Hoeve Groot Zandbrink in Leusden een expositie met schilderijen die tijdens de buitenschilderweek Leusden-Woudenberg afgelopen zomer zijn vervaardigd. De expositie vond voor de 25e keer plaats en werd daarom gezamenlijk geopend door de beide burgemeesters van Woudenberg en Leusden: Magda Jansen en Gerolf Bouwmeester.

Opening door burgemeesters
Magda Jansen waardeerde de expositie zeer en vond kunst belangrijk omdat kunst het hart laat spreken. Gerolf Bouwmeester was er trots op dat er kunstenaars uit beide gemeenten gezamenlijk actief zijn en dat er ook mensen uit Amersfoort, Stoutenburg en de Glind zijn betrokken. Hij vond het erg leuk dat er zoveel bekende plekken weergegeven waren op de schilderijen. Gerolf hoopte dat de kunstenaars nog 25 jaar door zouden gaan.

Founding Fathers
Antoine van den Wildenberg, Carel Wiggerman en Wies Verploegh waren 25 jaar geleden de initiatiefnemers tot de buitenschilderweek en bijbehorende expositie. Eén van de huidige organisatoren, Wanda Landwaart, bedankte Carel voor zijn jarenlange inzet. Dit jaar nam Carel Wiggerman vanwege zijn verslechterende gezondheid helaas noodgedwongen afscheid van de organisatie. Hij heeft als lid van de Vrije Kwasten vanaf het begin de planning en communicatie voor zijn rekening genomen en was ook een trouwe deelnemer. Zijn schilderstijl kenmerkt zich door grote doeken en felle kleuren. Wanda waardeerde hem als een eerlijke, positief ingestelde en stimulerende persoon. Alle deelnemers zullen hem erg missen in de organisatie en bij het schilderen. Zijn schetsboeken lagen voor iedereen ter inzage en hij exposeerde zijn laatste schilderij en een aquarel. In de tijd dat Martin Vermeul één van de organisatoren was trokken zij veel samen op. Het was leuk om te zien dat ze samen al schilderend op één van de schilderijen zijn vereeuwigd.

Iedereen kan meedoen
Deelnemers zijn niet alleen leden van de Vrije Kwasten uit Leusden of KCW/De Kunstberg uit Woudenberg maar iedereen die graag schildert of op andere wijze creatief is in de natuur is welkom. Er waren deze zomer op alle dagen veel deelnemers waardoor ook de expositie erg uitgebreid was geworden. Er was van alle schilderlocaties werk in allerlei stijlen, maten, kleuren en technieken te bewonderen.

Locaties buitenschilderweek 2023
De buitenschilderweek startte in Wanda Landwaarts tuin. Daarna de Leusder Hei, de WELKOOP winkel, de oude boerderij van de overleden Heijmen Brouwer in Leusden en op de laatste dag de Groene Belevenis in Leusden.

Zowel in de tuin van Wanda, bij de boerderij van Heijmen Brouwer als bij de Groene Belevenis was het moeilijk een onderwerp te kiezen omdat er zoveel te zien was. Meestal maakten de schilders ook foto’s van hun onderwerp want het lukt zelden om het schilderij in een dag af te krijgen. Thuis wordt de gemaakte schets dan verwerkt tot schilderij. Die eindresultaten waren nu te bewonderen.

De opening werd sfeervol begeleid met zang en gitaarmuziek van Anne Sophie en Clyde Abdoelgafoer.