Opening In het voorbijgaan


Evelien Kooloos

Zaterdag 10 september opende Evelien Kooloos, kunstenares uit Achterveld de expositie ‘In het voorbijgaan’ van Marga Rabouw en Marita Buhler in galerie de Kunstberg. Er waren veel vrienden, kennissen en bekenden bij aanwezig.

Het is een mooie en zeer gevarieerde expositie doordat er van beide kunstenaars zeer verschillend werk getoond wordt.

Marga Rabouw
Marga is lid van de Vrije Kwasten in Leusden en volgde vijf jaar geleden de kunstacademie. Daar leerde ze onder andere om met een andere blik naar materialen te kijken. Toch hergebruikt ze van jongs af aan al materiaal wat ze tegenkomt. Er hingen twee kunstwerken die van gedroogde theezakjes maar ook iets met de pluizen uit een droogmachine. Ook maakt ze nog schilderijen. Soms zit er ook in haar schilderijen heel subtiel textiel of garen verwerkt.

Marita Buhler
Marita maakte al in 1954 haar eerste beeldje en is later gaan beeldhouwen met allerlei soorten steen. Ze werd vrijwilligster bij de Tuinen, kunstcentrum in Leusden, omdat ze op zoek was naar mensen die Kunst maakten en leerde Ad en Wies van der Ploeg kennen. Ze heeft verschillende cursussen bij meerdere docenten gevolgd. Nu wijdt ze zich vooral aan schilderen en tekenen en aan haar nieuwste hobby: creatief schrijven en het schrijven van gedichten. Bij de opening werd een gedicht van haar voorgedragen. In de loop der jaren is ze van figuratief steeds meer abstract gaan werken maar de natuur is haar inspiratiebron gebleven.

Beide kunstenaars hopen dat er door deze expositie ook werk van hen gekocht zal worden.


Doek van theezakjes


Close-up doeken in het voorbijgaan


De expositie bekijken…

In het voorbijgaan

Op 10 september begint in galerie de Kunstberg een nieuwe expositie genaamd ‘In het voorbijgaan’.
De opening geschiedt op zaterdag 10 september 16.00 uur verricht worden door Evelien Kooloos, kunstschilderes uit Achterveld.

De titel, “In het voorbijgaan” duidt op het laten voortleven van oude herinneringen in creatieve vormen.
De expositie van Marita Buhler-Valk en Marga Rabouw, beiden uit Leusden duurt tot 14 oktober.

Marga links met theezakjesdoek in haar handen.
Marita rechts met haar beeldhouwwerk aan de muur.

Marita Buhler-Valk
Marita wil haar werk graag nog een keer laten zien nu ze stopt met beeldhouwen. Door de coronapandemie was dit een tijd lang niet mogelijk. Zij werd op dit pad begeleid door Latent Talent in Leusden, Herma Bovenkerk in Koudum, Nieneke Lamme in Baarn, maar vooral door Cissy v.d. Wel uit Utrecht.
Als kind boetseerde ze al graag. Ze werkte van figuratief naar geabstraheerd en abstract in klei, was en steen: van speksteen tot dolomiet. “In steen wilde ik het verlangen uitdrukking geven naar wat in woorden niet gemakkelijk kan worden gezegd.” De natuur is haar onuitputtelijke inspiratiebron: “Elke steen, hoe hard ook, is een zoektocht naar de zachte kern. Bij beeldhouwen werk je van buiten naar binnen en bij boetseren van binnen naar buiten.” Ze volgde geen opleiding in deze richting maar werd verpleegkundige. Wel sprak en interviewde ze veel kunstenaars. Tegenwoordig is beeldhouwen en boetseren haar vaak te zwaar en richt ze zich meer op schilderen en tekenen.
Schrijven is ook een geliefde bezigheid en tijdens een creatieve schrijfcursus merkte hoe fijn het was om ook gedichten en haiku’s te maken. Bij een expositie van de Vrije Kwasten in Achterveld ontmoette ze Marga en ontstond het idee voor deze gezamenlijke expositie.

Lied van de beeldhouwer

Laat mij je kennen
Ruw en pijnlijk uitgehouwen
Steen op de bok
Zoekend, bevoelend, kloppend

Laat mij je kennen
Je vormen met mijn hand
Het ritme van de hand naar het hart
Geef je over aan mijn liefde

Laat mij je kennen
Leer mij geduld
Leer mij ontzag
Leer mij vakmanschap

Ik ken je nu
Mijn hart zit in jou
Mijn hand streelt jouw schoonheid
Verbonden voor altijd

Marja Rabouw
Marga schilderde aanvankelijk figuratief maar nu meer abstract. Ook werkt ze bij mixed media ruimtelijk met textiel en gebruikt daarbij alles wat op haar pad komt en haar boeit: gedroogde theezakjes maar ook pluis uit de wasdroger of wasdoekjes uit de wasmachine die kleur absorberen en daardoor soms op batik lijken.
Marga schildert bij de Vrije Kwasten in Achterveld en volgde een opleiding tot docent beeldende kunst en vormgeving aan de Hoge School voor de Kunsten in Zwolle. Naast haar baan op het Nieuw Eemland is ze kunstenaar. Ze schildert en werkt met textiel of materialen die ze hergebruikt. Van gedroogde theezakjes maakte ze een prachtige deken. Later kwam daar een jas bij.

Na de opleiding waarbij je onder tijdsdruk moest presteren en er altijd een verhaal bij een werkstuk moest vindt ze het fijn dat dat nu niet meer nodig is. Dat geeft haar de mogelijkheid te maken wat en wanneer ze wil en te experimenteren met wat ze vindt. ”Ik doe wat ik leuk vind. Ik heb altijd te veel ideeën in mijn hoofd. Voordat ik aan mijn opleiding begon schilderde ik al, maar de opleiding geeft je een vaktechnische ondergrond en technieken die je anders niet zou gebruiken. Ik heb gemerkt dat er bij elk werkstuk altijd een moment komt dat het niet meer lukt. Echter, als je doorzet gaat het daarna goed.” Marga zou wel vaker willen exposeren…
Meer over Marja: www.rabouwart.nl.

Grote opkomst Buitenschilderen

Maandag 4 juli startte de 24ste buitenschilderweek waar maar liefst 38 deelnemers aan mee deden. Na een lange corona pauze kon er weer gezamenlijk buiten geschilderd, getekend of gefotografeerd worden op zorgvuldig uitgezochte locaties in Leusden en Woudenberg. Het weer was fantastisch en de resultaten kunnen vanaf 15 oktober worden bekeken tijdens de expositie in Galerie de Kunstberg in het Cultuurhuis Woudenberg. Tot die tijd zijn er al een aantal kunstwerken te bewonderen op het scherm van AFAS in Leusden.

Vijf dagen lang konden creatieve amateurs en professionals vanaf 10.30 uur een week lang, elke dag op een andere locatie, naar hartenlust werken aan haar of zijn kunstwerk. Landschappen, doorkijkjes, dieren en andere voorwerpen werden abstract en realistisch vastgelegd. Er heerste een blije, ontspannen en gezellig sfeer zo in de buitenlucht.

De aftrap van de Buitenschilderweek vond plaats in het schildersatelier in het Kunst en Cultuurhuis Woudenberg. Een onverwacht grote groep schilders, tekenaars en fotografen uit de omgeving verzamelde zich hier en onder het genot van een kop koffie kreeg iedereen uitleg over de locaties van die week. Daarna vertrok men naar landgoed Geerestein.

Dinsdag vertoefde de creatievelingen op een bijzondere locatie in de Glind langs het Melissenklompenpad. Hier stonden oude landbouwwerktuigen en vele rariteiten als kunstobject in het landschap uitgestald. Zelfs het oude naambord van de roomboterfabriek in Woudenberg. Woensdag bezochten deelnemers de boerderijen aan de Heetvelderweg en donderdag was het landschap van de Waterlooweg in Leusden het onderwerp.

Op de laatste dag kwam iedereen naar landwinkel en kaasboerderij Vicariën erf aan de Leusbroekerweg. Aan het eind van de dag werd er afgesloten met een mini expositie van het gemaakt werk onder het genot van een hapje en een drankje. Een kleurrijk tafereel waarbij iedereen elkaars werk bekeek en waarbij Carel, Geke, Patricia en Wanda werden bedankt voor de geoliede organisatie.

Van 15 oktober tot en met 10 november is het werk van de Buitenschilderweek voor iedereen te bewonderen tijdens de expositie in Galerie de Kunstberg, Cultuurhuis Woudenberg.

In 2023 staat de buitenschilderweek van 3 t/m 7 juli gepland. Suggesties voor mooie locaties kunnen worden doorgegeven aan Wanda Landwaart, wandalandwaart@gmail.com of Carel Wiggerman, carel.wiggerman@gmail.com.

 

Cursisten tentoonstelling 2022

In Woudenberg is veel creatief talent. Veel mensen volgen cursussen bij Stichting Kunst en Cultuur Woudenberg. Zomers is er elk jaar een expositie met wat zij hebben gemaakt.

De expositie duurt van 9 juli tot en met 2 september. De expositie is zowel qua thema’s als qua technieken zeer gevarieerd. Ook van de kinderen uit het kinderatelier is werk te zien.

Zowel het kinderatelier, als de cursussen en de expositie vinden plaats in het Cultuurhuis.

Samen creatief bezig zijn is erg inspirerend. Er zijn niet alleen creatieve cursussen maar ook yoga, mindfulness en blokfluit.

Deze expositie kent geen officiële opening en sluit af met de Open Avond Cultuurhuis op vrijdag 2 september. Dan worden de nieuwe cursussen gepresenteerd en start het nieuwe cursusjaar.

Niet zwart wit

Op 12 juni opende de Woudenbergse burgemeester Magda Jansen in gezelschap van haar twee jonge dochters de tentoonstelling ‘Niet Zwart en Wit’ die glaskunstenaar Krista Israel inrichtte in galerie de Kunstberg in het Cultuurhuis. De tentoonstelling toont fotografie, etsen, mixed media en glas en duurt tot 7 juli.

”Een kunstenaar legt zijn ziel in een kunstwerk. Kunst is daardoor erg persoonlijk maar roept ook vragen op en maakt nieuwsgierig. Het is voor een kunstenaar spannend hoe een werk overkomt bij het publiek. Dat publiek kan elke keer weer wat nieuws in een kunstwerk ontdekken”, aldus Magda Jansen. Zij wees erop dat Krista nu via de kunstwerken van anderen haar verhaal kan vertellen. “Krista maakt deze expositie tot een beschouwing over de tijd waarin we leven, over herinneringen, bezinning en hoop. Laat u verrassen en geniet van deze prachtig ingerichte expositie!”

Onder de deelnemers zijn zowel kunstenaars uit Woudenberg als uit andere plaatsen.

Van Titia Felderhof zijn glazen lichtobjecten te zien, ‘Synthetic Landscapes’.

De 90-jarige Frans Hosman toont een ‘Achterlicht Vogel’ die gemaakt is van op straat gevonden onderdelen zoals veren, takjes, een barbie en een achterlicht. Zo vraagt Frans aandacht voor duurzaamheid en vervuiling.

In het midden van de ruimte hangt een boeiende installatie van Anna Skubisz met op ongeboren kinderen lijkende witte viltfiguren. Het gaat over het maken van keuzes.

Van Inger Israel en Theo Naessens hangen er foto’s, van Ellen van Beeck schilderijen en van Monique Berger droge naald etsen. Verder is er glaskunst van Krista zelf en van Jacky Geurts en Jan Hooghiemstra te zien.

Krista: ”Het thema van de expositie is zwart en wit omdat dit twee kleuren zijn die niet als kleur benoemd mogen worden maar wel een grote rol spelen in veel culturen. Wit staat voor puur en licht en zwart voor het gebrek aan licht. Deze tegenpolen worden in de geschiedenis, religie en kunst gebruikt bij het denken over identiteit. Dan krijgen ze symbolische betekenissen. Deze expositie kan helpen bij het nadenken hierover.”

“It’s not always black and white. There is so much hiding amongst the grey.” [Het is niet altijd zwart of wit. Er zit zoveel verstopt tussen het grijs.]

Ellen van Beeck [schilderijen, tekeningen en mixed media] https://dekunstberg.nl/ellen-van-beeck/

Frans Hosman [gemengde techniek] https://dekunstberg.nl/frans-hosman-2/

Anna Skubisz [gemengde techniek] https://annaskubisz.nl/sculpture-2/

Inger Israël [fotografie] https://www.instagram.com/p/B8gyzgInYN3/

Titia Felderhof [vlakglas] https://www.glasatelierfelderhof.nl/

Theo Naessens [mixed media en fotografie] https://www.instagram.com/theonaessens/

Jacky Geurts [glas] https://www.jackaroo.nl/

Monique Berger [droge naald, etsen] https://www.moberger.nl/

Jan Hooghiemstra [glas] https://www.janhooghiemstra.nl/.

Opening Mar en Mar

Hoewel de expositie Martin met Marjolein al vanaf 14 mei te zien was geschiedde de officiële opening op 21 mei in een samenzijn met vele genodigden, vrienden en familie. Martin opende de expositie; hij is dat gewend vanwege de vele openingen voor collega-kunstenaars. Uniek deze keer. Hij vertelde het als trotse vader fantastisch te vinden om samen met zijn dochter te exposeren. Vanwege deze expositie ontwikkelde zich een spannende en creatieve periode omdat vader en dochter samen werkstukken wilde maken. Samen vervaardigden ze een schilderij van een stukje muur met daarop twee halve vazen. Ook glazuurde Martin een door Marjolein gedraaide vaas.

Ook Marjolein was heel blij dat ze dit samen met haar vader kon doen. Ze wist dat hij het organiseren van een expositie eigenlijk niet meer wilde doen omdat het veel werk is. Hij liet zich echter door zijn dochter overhalen dit toch nog een keer te doen ter ere van zijn 75e verjaardag op 1 juni maar dan samen.

Marjolein: ”Wij delen naast onze bijzondere humor ook onze creativiteit en ik hoop dat ik daar bij het ouder worden net zo van mag blijven genieten als jij doet. Als kind vond ik het al fantastisch om met jou samen creatieve dingen te doen. Later als student ondersteunde jij mij daarin. Dat ik nu samen met jou mag en kan exposeren betekent onbeschrijfelijk veel voor me. Ik wil je dan ook bedanken voor deze uitnodiging maar vooral voor dat je er altijd voor me bent! Dit mag dan (wellicht) je laatste expositie zijn maar zeker weten niet je laatste schilderij en daarom alvast dit nieuwe schilderdoek voor je verjaardag”.

An Hong en Gusta Boodt ontvingen een mooi boeket als dank voor hun enthousiasme, kennis en hulp bij deze expositie. Na de opening ging iedereen naar de tentoonstelling om de schilderijen en vazen te bewonderen. Enkele vazen waren door Jeanette Vermeul gevuld met bloemen. Zowel Martin als Marjolein kregen van de bezoekers vele cadeaus. Hapjes en drankjes maakten er bovendien een gezellig samenzijn van.

https://houseofclay.nl/

https://www.martinvermeul.nl/

Mar en Mar

Van 14 mei tot en met 2 juni exposeren Martin Vermeul en zijn dochter Marjolein samen in galerie De Kunstberg in het Cultuurhuis in Woudenberg. Samen exposeren is voor beiden een droom die uitkomt. Martin Vermeul schildert meestal grote doeken waarbij hij in de verf ook andere materialen zoals zand, gras, hout of metaal gebruikt. Zijn dochter heeft haar creatieve talent duidelijk van hem geërfd. Marjolein is naast haar werk als vastgoedmanager keramiste en opende vlak voor corona losbarstte in 2020 samen met een creatieve partner haar atelier, House of Clay, in een oude werfkelder aan de Oudegracht in Utrecht. Ze hebben veel ideeën voor de toekomst van het atelier.

Een expositie met  schilderijen en driedimensionale kunst biedt altijd een boeiende combinatie.

Martin: ”Ik heb vaker geëxposeerd en teken al vanaf mijn vroege jeugd. Ik werk nu vooral met acryl en voeg daar materialen aan toe. Mijn fotografische achtergrond is merkbaar doordat ik details uit foto’s verwerk in een schilderij. Ik werk zowel abstract als figuratief. Het is boeiend om te zien wat licht doet met kleur en vorm. Mijn schilderijen zijn in de loop der jaren steeds groter geworden. Het is bijzonder om samen met mijn dochter te exposeren, werk te laten zien en onze creativiteit te delen.”

Voor Marjolein is het haar eerste expositie maar hopelijk volgen er meer. Ze is in Utrecht bij het atelier ooit begonnen met pottenbakles nadat ze in Leersum als kind bij een workshop kennis maakte met pottenbakken, nam het atelier in Utrecht vervolgens over en geeft er nu zelf workshops en les. Het werken met klei raakt haar. Er wordt niet geboetseerd maar er staan een aantal draaischijven voor het pottenbakken. Gedraaide vazen, borden, schalen en kommen vormen haar specialiteit: “Bij functionele keramiek komt veel techniek kijken. Het kost veel oefening om de homp klei centraal op de draaischijf te houden. Pas de laatste jaren maak ik grotere en zwaardere werkstukken. Ook heb ik me verdiept in de eigenschappen van de grondstoffen die gebruikt worden om glazuur te maken.”

Martin en Marjolein hebben samen een vaas gemaakt. Martin: ”Marjolein heeft de vaas gevormd en ik heb hem geglazuurd met geel, rood, bruin en zwart. Dat glazuren is een spannende ervaring want je ziet niet echt wat je doet. Dat wordt pas na het bakken zichtbaar. Het is als schilderen in het donker. Ik vond het een uitdaging om eens met heel ander materiaal te werken.”

Marjolein: “Martin heeft een schilderij gemaakt waarop twee halve vazen van mij zijn verwerkt”.

Speciaal voor de expositie maakte Martin 3 nieuwe schilderijen: één van de wateropslag onder het kasteel van Sevilla, één van het Leersumse veld [pouring waarbij gel wordt toegevoegd aan de verf] en een zwam in wit/grijze tinten.

Www.martinvermeul.nl en www.houseofclay.nl

De galerie is op maandag, woensdag en donderdag van 9.00 tot 17.00 uur geopend. Dinsdag en vrijdag van 9.00 tot 20.00 uur. Zaterdag van 10.00 tot 12.30 uur. Toegang is gratis.

 

De gezamenlijke vaas…

Lijntekening in glas station Woudenberg – Scherpenzeel

Krista Israel, glaskunstenaar uit Woudenberg maakte het afscheidscadeau voor de  in 2022 vertrekkende raadsleden in Woudenberg: een lijntekening in glas van de oostgevel van het oude station Woudenberg-Scherpenzeel. De uitreiking geschiedde door burgemeester Magda Jansen op 29 maart 2022.

De gemeente Woudenberg had een Open Call uitgeschreven bij Galerie De Kunstberg om een ontwerp te maken voor een afscheidscadeau voor de vertrekkende raadsleden. Voorwaarde was dat het ontwerp een link moest hebben met Woudenberg.

Zo koos Krista voor het oude stationsgebouw te gebruiken in het ontwerp. Een deel ervan staat nog overeind en laat zien, ondanks dat het in zeer slechte staat verkeert, wat een prachtig gebouw het ooit moet zijn geweest en wat een belangrijk punt van vervoer vanuit en naar de omgeving.

Krista stuurde een glazen afbeelding van het oude station in. De afbeelding van 30x50x2,5 cm was gemaakt door glas te bewerken met een handbrander [flamework].

Het oude station Woudenberg/Scherpenzeel is vorm gegeven in een lijntekening van glas. De afbeelding 30x50x2,5 centimeter is vervaardigd door glas te bewerken met een handbrander (flamework).

Het ontwerp komt van een antieke technische tekening die Krista vond in het archief bij de provincie Utrecht. Het ontwerp werd op een hittebestendige plaat overgenomen en de lijnen zijn getraceerd met glasstaven die gebogen en aan elkaar zijn gelast. Vervolgens bevestigde Krista het glasobject in een lijst.

Een prachtig cadeau voor de scheidende Raadsleden!

Open Atelierroute 2022

Dit jaarlijkse festijn in Woudenberg en Leusden kan, na twee jaar Corona weer doorgang vinden op zaterdag 23 april en Zondag 24 april 2022 van 12:00 tot 17:00 uur.

55 Kunstenaars zetten, verspreid over 29 ateliers in Woudenberg, Leusden, Achterveld en Stoutenburg, hun atelier open voor publiek.
Daarnaast is het mogelijk om de overzichtstentoonstelling in het Cultuurhuis, Dorpstraat 40 in Woudenberg te bezoeken. Ook exposeren hier twee schilderessen, te weten MarYane Nas https://www.atelierroute.org/kunstenaar/maryane-nas/ en Janny van den Broek  https://www.atelierroute.org/kunstenaar/janny-van-den-broek/.

Op de website www.AtelierRoute.org vindt u meer informatie over de AtelierRoute 2022.
Het kleurrijke routeboekje met een losse routekaart vindt u op verschillende centrale punten in Woudenberg, Leusden, Achterveld en Stoutenburg. Uiteraard ook in het Cultuurhuis Woudenberg.