Tijdens de opening op 17 maart vertelde Gusta Boodt wat haar bewogen heeft om deze instalatie Overvloed te maken.

De inspiratie voor dit werk komt vanuit haar verbazing over ons plasticgebruik. Ze wil haar eigen plasticgebruik tot een minimum beperken en dat lukt niet. Ze wilde haar plasticgebruik onderzoeken en zichtbaar maken. Het idee was dat ze in een jaar tijd de ruimte zou kunnen vullen met haar eigen plasticafval. Maar na een aantal maanden werd duidelijk dat dat (gelukkig) toch niet ging lukken.

Overvloed verborgen plastic
Collega kunstenaar Krista Israel tipte Gusta dat een kledingzaak in Woudenberg erg veel plasticafval produceerde. Het personeel van het bedrijf was bereid om het plastic apart te houden. De enorme hoeveelheid plastic die wekelijks opgehaald kon worden was schokkend. Dit gaf een nieuwe richting aan het idee van Gusta. Uiteindelijk is haar eigen plasticgebruik enigszins ‘ondergesneeuwd’ en is de overvloed aan verborgen plastic het thema geworden.

Plastic installatie
De installatie bestaat uit vele honderden gehaakte strengen die uit het plafond naar beneden stromen als een waterval en eindigen in een plas  van plastic. Het plastic wat Gusta wekelijks ontving sorteerde ze, knipte ze in repen en knoopte dit aan elkaar. Daarna werd het gehaakt tot meterslange strengen. Ongeveer 500 strengen van zes meter. Dat is 15.000 meter knipwerk en 3000 meter haakwerk! De strengen werden bevestigd in de plafondplaten en stromen zo als een waterval naar beneden en symboliseert zo de enorme massa aan plastic die wij jaarlijks gebruiken en vervolgens snel weer weggooien.

Dit mega project is gerealiseerd in samenwerking met een aantal mensen, haar haakhulpen. Zonder hen was het niet gelukt.


Haakhulpen expositie Overvloed

Cascade
Rondom de cascade is gebruik gemaakt van een ander, harder soort plastic. Aan elkaar geplakt en opgebouwd uit vele lagen vormen dit plassen.

Een andere wereld
Aan de andere kant van de ruimte is gebruik gemaakt van materialen die ze nog van haar vorige solo-expositie ‘Een andere wereld’ uit 2018 had liggen. Het zijn plasticbomen met stammen van flessen waar een product voor eigen gebruik in gezeten heeft en bladeren van plastic flesjes die ze nog voor haar vorige project ‘Een andere wereld’  van 2018 uit de berm geraapt heeft. Bij de sinaasappels en blad van de andere boom heeft ze de netjes die ze nog over had van die vorige expositie gebruikt.

Bewustwording
De weg naar deze expositie was voor Boodt een bewustwordingsproces over ons plastic gebruik, de afvalverwerking en de invloed op het milieu, gezondheid van mens en dier.

Het overgrote deel van ons plastic is voor eenmalig gebruik. Dit veroorzaakt een enorme afvalberg, want plastic vergaat niet, Slechts een klein deel kan gerecycled worden en de rest wordt verbrand of geëxporteerd naar niet westerse landen, die het los storten op vuilnishopen en ongecontroleerd verbranden. Dit veroorzaakt daar heel veel schade aan het milieu en heeft daardoor ook een negatieve invloed op de gezondheid van mens en dier.

Verdere groei tijdens expositieperiode
De installatie OVERVLOED zal, net als onze plasticafvalberg, in de loop van de expositieperiode verder groeien. Oftewel, de expositie verandert ook…
Nog te zien tot en met 26 april.

Er waren ongeveer zestig bezoekers op deze opening in galerie De Kunstberg te Woudenberg.