Na de succesvolle workshops van voorgaande jaren, waarin we Hundertwasser leerden kennen als architectuurdokter en filosoof, keken we nu naar wie hij was en wat hij deed als ecoloog. De aanleiding vormde ‘de weken van duurzaamheid’.
Hundertwasser was een ecoloog in hart en nieren, hij zocht altijd naar de samenhang tussen natuur en levensgemeenschap. Zijn ecologische denken brachten hem tot een unieke visie, wat we dan ook terug kunnen zien in zijn schilderijen, litho’s en zeefdrukken. Hij werkte met natuurlijke materialen zoals pigmenten, aarde, houtskool, grijze en witte kalk en bakstenen in rood, geel en bijna zwart.
Zijn kijk op duurzaamheid heeft veel mensen bewust gemaakt van het milieu.
Onze inspiratie haalden we uit zijn kleurrijke schilderijen die uitgaan van natuurlijke levendige lijnen, waar basale geometrische vormen tevoorschijn komen die een eigen verhaal vertellen. Hij hield van verzadigde donkerbonte kleuren.
Nadat er heel wat gesproken was over zijn leven, visie en werk gingen de deelnemers aan het werk. Zo schilderden ze op handgeschept papier met pigmenten vermengd met Arabische gom en leerden hoe je aquarelverf maakt.
Er waren lange momenten van stilte, iedereen was intensief bezig.
Er zijn dan ook bijzondere werkstukken ontstaan, waar vooral de eigen kunstzinnigheid van de deelnemers naar voren kwam.