Elke dinsdagmorgen van 9.30 tot 11.30 uur komen mensen bij elkaar in het schilderatelier en in het beeldhouwatelier op de bovenste verdieping van het Cultuurhuis.  Zij zijn bezig met hun hobby’s tekenen, schilderen of beeldhouwen.

Schilderatelier
Bij het Schilderatelier heeft Esther van Veldhuizen de leiding en zijn er zo’n vier deelnemers. Eén deelnemer komt er zelfs al 15 jaar speciaal voor uit Amersfoort. Een andere deelnemer van buiten Woudenberg heeft een beperking en kan dankzij de aanwezigheid van een lift in het Cultuurhuis de ateliers bereiken wat in andere plaatsen niet mogelijk is. Esther: ”Ik geef aanwijzingen of technisch advies en help zo nodig met onbekende technieken zoals de drukpers. Maar iedereen bedenkt zelf wat ze gaan maken en neemt daarvoor ook zelf de benodigde materialen en gereedschappen mee. Als er gelegenheid voor is werk ik ook wel eens aan eigen werk.”

Soms gebruiken de deelnemers een voorbeeld. Af en toe schuiven ook kunstenaars van De Kunstberg aan. In het atelier zijn voor sommigen door de geboden faciliteiten meer mogelijkheden om te werken dan thuis.

Beeldhouwatelier
Bij het Beeldhouwatelier zijn wat meer deelnemers. Ongeveer negen mensen komen hier regelmatig werken. Reina Bruinsma heeft de leiding. Beeldhouwen of met klei werken is thuis nog lastiger te realiseren dan schilderen en het atelier biedt die mogelijkheid wel. Er is zelfs een deelnemer uit Leusden in een rolstoel omdat het Cultuurhuis over een lift beschikt.

De meesten zijn al lange tijd bij het beeldhouwatelier betrokken. Dat biedt ruimte voor nog een belangrijk aspect: het onderlinge sociale contact. Martine Krikke: ”Je leert van elkaar en dat is heel boeiend. Iedereen kan hier binnenlopen en iets leren maken.” Ook voor het beeldhouwatelier geldt dat er faciliteiten zijn die mensen thuis niet ter beschikking hebben zoals de grote oven waarin werkstukken gebakken kunnen worden.

Liefhebbers kunnen op dinsdagmorgen vrijblijvend een kijkje nemen of het iets voor hen is om in de ateliers te werken.