Maandag 3 juli 2023 startte de 25e buitenschilderweek  Leusden-Woudenberg. Dat gebeurde in de tuin van Wanda Landwaart te Stoutenburg. Hier gingen de ruim 40 liefhebbers ook schilderen of tekenen. Zij vonden bij Wanda allerlei leuke plekken, bloemen, dieren of bijzondere voorwerpen.

Ondanks de frisse wind en het minder zonnige weer was het een gezellige start van dit jaarlijkse festival.

De tweede dag

Dinsdags was de Leusderheide tegenover Bergzicht aan de beurt. Verspreid over de hei zocht iedereen een bossage, een pluk hei of een uitzicht om te schilderen. Meestal maakt een schilder ook foto’s van zijn onderwerp want het lukt nagenoeg nooit om het schilderij in een dag af te krijgen. Thuis wordt de gemaakte schets dan verwerkt tot schilderij.

Op woensdag verstoorde storm Poly de plannen om het oude spoorhuis op doek weer te geven maar gelukkig bood WELKOOP gastvrijheid en kon er in de winkel en in de kas geschilderd worden. Een rijtje gekleurde kruiwagens is daarvoor net zo geschikt als een tafel met bloemen of een rij vogelhuisjes. Alex, Martin en Esmee van WELKOOP: ”We hebben al veel activiteiten in de winkel gehad zoals een honden ontbijt of armbandjes maken van paardenhaar maar nog nooit een schildergroep. Doordat het hoogseizoen voorbij is hebben we er nu de ruimte voor.” De schilders werden door WELKOOP allemaal van een traktatie en een leuk plantje voorzien. Geweldig!

De vierde dag

Donderdags streek de groep neer bij de oude boerderij van de in 2021 overleden Heijmen Brouwer aan de Laapeerseweg. Een paar jaar geleden was er op tv een documentaire over deze excentrieke boer die op zijn eigen grond begraven ligt. Zijn vrouw heeft nu allerlei activiteiten op het erf opgezet en er woont ook een echtpaar dat koetsen verhuurt. De schilders konden bijna niet kiezen uit de veelheid aan onderwerpen hier.

Dat gold ook voor de laatste dag: vrijdag was de Groene Belevenis in Leusden de schilderlocatie.

Tentoonstelling 7 en 8 oktober

Op zaterdag 7 en zondag 8 oktober worden de gemaakte “buitenkunstwerken” tentoongesteld bij Hoeve Groot Zandbrink aan de Postweg. De burgemeesters van Leusden en Woudenberg openen deze tentoonstelling.

Ooit was de buitenschilderweek een initiatief van de Leusdense schilder Antoine van den Wildenberg.