KCW Tekenen en schilderen voor volwassenen

In een jaar van slavernijexcuses valt op dat Indonesië maar weinig aandacht krijgt. Lang lag de overheersing van Nederlands-Indië zeer gevoelig. Toch was er altijd al kritiek, mede in literaire vorm. Maar in de literatuur werd evengoed gepolariseerd tussen Europeanen en ‘inlanders’, soms onbedoeld. De Indische roman is een subgenre dat een grote variëteit kent, gevormd is door politieke krachten, literaire stromingen, persoonlijke ervaringen en de tijdgeest.

In deze leesclub lezen we diverse romans die te maken hebben met Nederlands-Indië. Van klassiekers tot een recente roman.  Zo creëren we een literaire tijdlijn van dit stuk koloniale geschiedenis.

Boeken en bijeenkomsten
– Max Havelaar- Multatuli (1866) (optioneel: de graphic novel van dit boek).
– De stille kracht – Couperus (1900)
– Oeroeg – Hella Haasse (1948)
– Zachtop lachen – Malou Holshuijsen (2022)
– Afsluitende bijeenkomst: indien mogelijk kijken we dan de documentaire Kleinkinderen van de Oost of de film De Oost. Als dit niet mogelijk is, behandelen we een extra boek (Bezonken rood – Jeroen Brouwers (1981)).

Voor de liefhebber is er facultatief extra historische verdieping in de vorm van een podcast van David van Reybrouck (auteur van het boek Revolusi).

Dag: vrijdagavond 19.45 – 21.30 vijf lessen
Data: 27 oktober, 24 november, 12 januari, 9 februari en 8 maart
Lokatie: Cultuurhuis, Cultuuratelier
Kosten: € 45,- of €10 per les. Boeken zelf aanschaffen

Informatie en opgave:

Jantine Sonnenberg

Jantine Sonnenberg

Docent

Mobiel: contact per mail
Email: sonnenbergwoudenberg@gmail.com
Website: