Angela van Iersel deed in april mee aan de internationale Colorfield Performance 2021 in park Lingezegen, in Elst. Het was niet de eerste keer dat Angela deelnam. In 2017 ontmoette ze initiatiefnemer en kunstenaar Dirk Hakze op een beurs in Amsterdam. Daar deelde hij flyers uit van het unieke Landartproject.
Kleurrijke landschappen
Angela: “Ik schilder vaak landschappen en het leek me een bijzondere uitdaging om in één dag buiten een schilderij te maken.
Daarom gaf ik me hiervoor op. Het is goed georganiseerd door Dirk Hakze en Cisca van de Riet! Je kunt van half 9 tot 7 uur ’s avonds schilderen en tussendoor pauzeren. Er is acrylverf in allerlei kleuren, behalve zwart, aanwezig. Dit keer had ik mijn ontwerp goed voorbereid en was ik om half 2 al klaar. Op een gele achtergrond heb ik een kleurrijke weg geschilderd die steeds kleiner wordt. Volgende keer wil ik weer meedoen!” De organisatie is al op zoek naar een geschikte locatie in Europa maar moet daarbij criteria als soort terrein, bereikbaarheid, zichtbaarheid, parkeergelegenheid, overnachtingsmogelijkheden en het economische effect op de omgeving en zijn bewoners laten meewegen.
Andere deelnemers uit onze regio zijn Evelien Kooloos [ 17 juni], Rina Herder [25 juni] en Chantal Janssen [ 25 juni].
Locatie Elst
In Elst is The Colorfield Performance opgesteld op een evenemententerrein aan Park 10 in Park Lingezegen. Bijna 500 kunstenaars uit 19 landen van over de hele wereld maken daar vanaf 15 april tot 31 augustus samen een kunstwerk in de open lucht dat tot 1 oktober te zien blijft. Er staan panelen van 1,22 x1,22m ongeveer 2 tot 3 m uit elkaar opgesteld op palen. Steeds wisselende groepjes van 5 of 6 kunstenaars werken er elke dag aan hun eigen paneel. Iedereen mag zelf kiezen wat hij schildert. Dat biedt een grote diversiteit: veel kleur of juist ingetogen, dieren, natuur, abstract, enz. Elke week groeit het kunstwerk. Bij elkaar vormen de werkstukken een groot kleurenveld dat vanaf een hoger gelegen punt in zijn geheel te overzien is. Bezoekers kunnen het uitgestrekte en vrij toegankelijke project vanaf 10 uur tot 2 uur voor zonsondergang komen bekijken. Op maandag en dinsdag wordt er niet geschilderd maar is publiek wel welkom. In september is het kunstwerk af.
Ooit gestart op Oerolfestival
In 1992 werd dit concept voor het eerst uitgevoerd tijdens het Oerolfestival op Terschelling. Toen vormden 144 panelen een lint door de duinen. In 2000 stonden 1000 panelen op het strand van Schiermonnikoog in de vorm van een lelieblad. In 2018 was Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa en realiseerden 400 kunstenaars in Sloten een kunstwerk in de vorm van een driehoek met zijden van 144 m. De filosofie van Dirk Hakze, dat talenten samen meer kunnen dan ieder zelfstandig en je in elkaar moet investeren, zie je in deze kunstwerken terug. Als monumentaal vormgever maakte hij o.a. muurschilderingen, gevelaanpassingen en ruimtelijke objecten op rotondes waarbij hij altijd de relatie tussen landschap, architectuur en de geschiedenis van een plek in de gaten hield. Ook trad hij op als live performancer bij jazz en popconcerten. Het begrip ‘Colorfield’ komt uit het Amerikaans- of abstract expressionisme waarbij sinds 1960 grote homogene kleurvlakken gecombineerd werden om gevoelens bij het publiek te veroorzaken.’Performance’ duidt op het live schilderen op onverwachte momenten en locaties waarmee Dirk in 1987 begon.
Voor liefhebbers zijn de panelen ook te koop. Verder is er op www.thecolorfieldperformance.com dagelijks een beeldverslag van de werkzaamheden te zien en ook interviews met deelnemers.