Omdat ik in december 2022 70 jaar geworden was, nodigde ik 7 vriendinnen en een gastdocent uit. De gastdocent Loes Botman is een specialist op het gebied van pastel tekenen en vooral geïnspireerd door vogels, dieren, planten, bloemen, maar ook landschappen. Ik mocht kiezen wat we gingen tekenen en wat in drie uurtjes zou lukken. Ik koos voor de ijsvogel vanwege de prachtige kleur blauw en oranje.

Aan een van mijn vriendinnen, Annemie Roosen, heb ik gevraagd of zij een stukje wilde schrijven over haar ervaring. Hieronder vertelt ze hoe het voor haar was.

Het was een heerlijke zonnige dag, de stemmen van de vriendinnen klonken al uit de openstaande ramen toen ik uit mijn auto stapte. Eenmaal boven was er koffie en heerlijke Limburgse vlaai, meegebracht door een van Ellens vriendinnen.

Loes was er ook al, ik kende haar van de prachtige boeken en kaarten met afbeeldingen van dieren, vogels en bloemen. Vandaag mochten wij een vogel gaan tekenen, best wel spannend voor mij, omdat ik niet vaak teken.

Het witte papier mochten we inkleuren met twee of drie kleuren pastelkrijt.

Loes vertelde veel over het gebruik van het materiaal en gaf ons een voorbeeld van de ijsvogel. We gingen stap voor stap te werk en iedereen was heel gedreven en enthousiast. Ze liet ons de effecten zien van verschillende kleuren over elkaar heen,  aan de ene kant licht houden en aan de andere kant donker tekenen op het papier. We waren stil en geconcentreerd en stap voor stap kwam de ijsvogel tevoorschijn, ieder op zijn eigen manier. Loes benadrukte dat het voorbeeld hooguit een inspiratiebron is, dat gaf ook vrijheid. Iedereen was verbaasd over de prachtige resultaten. Het was een intensieve workshop met aanvullende verhalen over waar de pigmenten vandaan kwamen, welke kunstenaars in het verleden gebruik maakten van pastelkrijt en hoe Loes het zelf gebruikt. Een onvergetelijke ervaring.

 Het was voor mij een heerlijke dag om zo mijn verjaardag te mogen vieren met  vriendinnen en dat dit allemaal mogelijk was op deze prachtige locatie.

Een zonnige groet van Ellen