Na jarenlang viltcursussen gegeven te hebben bij Kunst en Cultuur Woudenberg stopt Els van der Burgh daar nu mee. Wel blijft ze lid van de Kunstberg. Behalve de viltcursussen van het cursusprogramma stopt Els ook met de viltmiddagen van het kinderatelier voor 7 tot 12-jarigen op woensdagmiddag. Voor het kinderatelier zijn meerdere docenten actief.
Els is één van de mensen van het eerste uur toen de Kunstberg ontstond uit een activiteit van de PvdA in de Camp. Toenmalig wethouder Judith Ravestein, GBW zette zich in voor een eigen ruimte voor de kunstenaars die destijds vaak in de hal van het gemeentehuis exposeerden. Uiteindelijk kregen ze die eigen plek. Vanaf 2012 hadden ze de beschikking over ateliers op de bovenste etage van het Cultuurhuis en naast de bibliotheek kwam expositieruimte voor galerie De Kunstberg. Els richtte jarenlang samen met anderen tweemaandelijkse exposities in.
Els kwam samen met haar man Werner ooit vanwege de kapsalon die hij begon in het voormalige pand van de Woudenbergse Drukkerij naar Woudenberg. Ze woonde daarvoor in Amsterdam, Huizen en Leiden. Beiden zijn lid van De Kunstberg en hebben thuis hun eigen atelier.
Ze heeft het vilten geleerd van Aukje Bor-Stokroos. Haar eerste werkstuk was een tas. Daarna volgde een jasje en andere objecten. In 2011/2012 in het oude pand aan de Dorpsstraat 15 ging ze viltlessen geven. Yvonne Kors vroeg haar voor lessen aan kinderen in het kinderatelier en daar zei ze enthousiast ja op.
Els kocht lontwol van het merinosschaap in allerlei mooie sprekende kleuren in. Door plukjes lontwol kruiselings over elkaar heen te leggen op een ondergrond (bubbeltjes plastic) en deze vochtig te maken met een sopje van warm water en olijfzeep klit de wol aan elkaar. De laag wol wordt afgedekt met bubbeltjes plastic. Door het wrijven met de handen over deze laag ontstaat vilt.
Els: “Kinderen ontwikkelen zich door de vrijheid om iets te maken. Ze mogen eigen ontwerpen bedenken en kleuren kiezen. Dat prikkelt hun fantasie. Kindercursussen vergen wel veel voorbereiding en energie want je moet alles van tevoren klaarzetten en na afloop moeten de gebruikte handdoeken en het gebruikte plastic gewassen worden.”
Els gaat de kinderen missen. “Ik werd er blij van! Werken met kinderen geeft energie en voldoening, vooral de blije gezichten als het werkstuk af is. Ze maken balletjes of happertjes, vlinders, tassen, knuffels en zelfs baretten en jasjes. Sommigen zijn erg getalenteerd!”
Grote activiteiten waren de jaarlijkse Dol Dwaze Kinder Kunst Dagen aan het eind van de zomervakantie. Kinderen konden daar 3 dagen lang boetseren, schilderen en vilten. Elke 1,5 uur was er een andere groep. Ook organiseerden ze een jaar een bouwdorp op de parkeerplaats bij het Cultuurhuis. Ook gaaf Els in 2018 een workshop in de tent van Zomerfeest Next van de Dorpskerk. Die activiteiten waren een groot succes en maakten velen enthousiast!