Zaterdag 15 oktober start de gevarieerde overzichtstentoonstelling van de buitenschilderweek in Galerie de Kunstberg, Cultuurhuis Woudenberg. Wethouder Moniek van de Graaf opent de expositie om 16.00 uur. iedereen is welkom.

Iedere zomer buiten schilderen
Elke zomer vindt deze buitenschilderweek plaats. Mensen uit Woudenberg en Leusden en andere plaatsen schilderen dan vijf dagen lang met elkaar op diverse locaties in de regio. Dat is altijd gezellig en inspirerend.

Elke deelnemer kiest wat hij/zij wil schilderen en met wat voor techniek of materiaal. Dat zorgt voor zeer verschillende werkstukken. In 2022 was de buitenschilderweek van 4-8 juli. Er waren maar liefst 39 deelnemers!
Op de laatste dag wordt het gemaakte werk onder het genot van een hapje en een drankje bekeken en besproken.

Locaties
De deelnemers schilderden dit jaar op landgoed Geerestein, het Melissen klompenpad op de Glind, boerderijen aan de Heetvelderweg, de Waterlooweg in Leusden en kaasboerderij Vicariënerf in Leusden.

De buitenschilderweek wordt georganiseerd door Carel Wiggerman, Martin Vermeul en Wanda Landwaart en dit jaar werden zij geassisteerd door Geke Steenmetz en Patrice de Jonge.

Beleving
Geke: ”Ik volgde wel eens workshops buitenschilderen maar deed 6 jaar geleden voor het eerst een paar dagen aan deze buitenschilderweek mee na een artikel in een plaatselijke krant. Het is erg stimulerend om met anderen samen bezig te zijn op prachtige, voor mij onbekende en veelzijdige locaties in Woudenberg en Leusden omdat ik zelf uit Amersfoort kom. Ondertussen kun je met elkaar ideeën uit wisselen. Vooral boerderijen en dieren spreken mij aan. Natuurlijk is het soms lastig om al je schilderspullen mee te nemen maar als je goed plant lukt dat best in een auto. Ik maak ter plekke meestal een schets in olieverf en werk die thuis verder uit. Ik maak ook altijd foto’s van wat ik schilderen wil. Het samenspel van zonlicht en schaduw vind ik interessant! Helaas was er dit jaar ook een dag regen. Het buiten schilderen biedt een bijzondere beleving. Ik doe volgend jaar zeker weer mee en hoop dan nog meer enthousiastelingen mee te krijgen!”

Een week lang hobbyen
Carel Wiggerman is al vanaf het begin, ongeveer 24 jaar geleden, bij de buitenschilderweek betrokken. Eerst was hij samen met Antoine van den Wildenberg de organisator en sinds 2013 met Martin Vermeul. Toen werd het een gezamenlijke activiteit voor Leusden en Woudenberg. “De buitenschilderweek wordt steeds bekender. In 2023 vieren we ons 25-jarig bestaan. Het elke dag op een andere locatie schilderen blijft boeiend. Soms is het lastig om een onderwerpkeuze te maken maar daarbij kan een raampje helpen waardoor je het uitzicht kunt kaderen. Wel zijn we altijd afhankelijk van gastvrije eigenaren; Wanda zorgt daarvoor. Het zou leuk zijn om ook eens in de stad te schilderen maar dat is met zoveel auto’s te lastig. Het aantrekkelijke van de buitenschilderweek is dat je een week lang je hobby kunt uitoefenen met gelijkgestemden, zowel bekenden als nieuwe deelnemers, en er samen over kunt praten. Het is elk jaar net een vakantieweek! Met als afsluiting een gezellige expositie!”

Contact
Wie meer wil weten of ideeën heeft over de buitenschilderweek en de bijbehorende expositie kan contact opnemen met  organisatoren Carel Wiggerman  [carel.wiggerman@gmail.com ] of Wanda Landwaart [wandalandwaart@gmail.com]