Op zaterdag 7 en zondag 8 oktober was in Hoeve Groot Zandbrink in Leusden een expositie met schilderijen die tijdens de buitenschilderweek Leusden-Woudenberg afgelopen zomer zijn vervaardigd. De expositie vond voor de 25e keer plaats en werd daarom gezamenlijk geopend door de beide burgemeesters van Woudenberg en Leusden: Magda Jansen en Gerolf Bouwmeester.

Opening door burgemeesters
Magda Jansen waardeerde de expositie zeer en vond kunst belangrijk omdat kunst het hart laat spreken. Gerolf Bouwmeester was er trots op dat er kunstenaars uit beide gemeenten gezamenlijk actief zijn en dat er ook mensen uit Amersfoort, Stoutenburg en de Glind zijn betrokken. Hij vond het erg leuk dat er zoveel bekende plekken weergegeven waren op de schilderijen. Gerolf hoopte dat de kunstenaars nog 25 jaar door zouden gaan.

Founding Fathers
Antoine van den Wildenberg, Carel Wiggerman en Wies Verploegh waren 25 jaar geleden de initiatiefnemers tot de buitenschilderweek en bijbehorende expositie. Eén van de huidige organisatoren, Wanda Landwaart, bedankte Carel voor zijn jarenlange inzet. Dit jaar nam Carel Wiggerman vanwege zijn verslechterende gezondheid helaas noodgedwongen afscheid van de organisatie. Hij heeft als lid van de Vrije Kwasten vanaf het begin de planning en communicatie voor zijn rekening genomen en was ook een trouwe deelnemer. Zijn schilderstijl kenmerkt zich door grote doeken en felle kleuren. Wanda waardeerde hem als een eerlijke, positief ingestelde en stimulerende persoon. Alle deelnemers zullen hem erg missen in de organisatie en bij het schilderen. Zijn schetsboeken lagen voor iedereen ter inzage en hij exposeerde zijn laatste schilderij en een aquarel. In de tijd dat Martin Vermeul één van de organisatoren was trokken zij veel samen op. Het was leuk om te zien dat ze samen al schilderend op één van de schilderijen zijn vereeuwigd.

Iedereen kan meedoen
Deelnemers zijn niet alleen leden van de Vrije Kwasten uit Leusden of KCW/De Kunstberg uit Woudenberg maar iedereen die graag schildert of op andere wijze creatief is in de natuur is welkom. Er waren deze zomer op alle dagen veel deelnemers waardoor ook de expositie erg uitgebreid was geworden. Er was van alle schilderlocaties werk in allerlei stijlen, maten, kleuren en technieken te bewonderen.

Locaties buitenschilderweek 2023
De buitenschilderweek startte in Wanda Landwaarts tuin. Daarna de Leusder Hei, de WELKOOP winkel, de oude boerderij van de overleden Heijmen Brouwer in Leusden en op de laatste dag de Groene Belevenis in Leusden.

Zowel in de tuin van Wanda, bij de boerderij van Heijmen Brouwer als bij de Groene Belevenis was het moeilijk een onderwerp te kiezen omdat er zoveel te zien was. Meestal maakten de schilders ook foto’s van hun onderwerp want het lukt zelden om het schilderij in een dag af te krijgen. Thuis wordt de gemaakte schets dan verwerkt tot schilderij. Die eindresultaten waren nu te bewonderen.

De opening werd sfeervol begeleid met zang en gitaarmuziek van Anne Sophie en Clyde Abdoelgafoer.