Prioritize your playtime, Tanja van Harten

Op zaterdag 19 november opent burgemeester Jansen om 16.00 uur de laatste expositie 2022 in Galerie de Kunstberg: ‘GlasHelder’. Met deze expositie vieren we dat 2022 het Internationaal Jaar van het Glas was. De expositie duurt tot 7 januari 2023.

Organisator van dit evenement is de Woudenbergse glaskunstenaar Krista Israel. Zij is met Gusta Boodt en Ineke Wurfbain coördinator van de expositieruimte in het Cultuurhuis: ”Glas is mijn passie. Ik exposeer veel in het buitenland. Glas is als kunstvorm hier nog niet zo bekend bij het grote publiek. Met deze expositie hopen we daarin  verandering te brengen.”

Hedendaagse glaskunst is in de jaren ’60 ontstaan in Amerika. Kunstenaars wilden toen zelf met glas gaan werken in plaats van het werk door ambachtslieden te laten uitvoeren. Ze begonnen te experimenteren met een eigen gebouwd glasblaasoventje en zo ontstond de Studio Glass Movement. Maar het glasambacht is eigenlijk al veel ouder en werd 4500 jaar geleden ontdekt in Mesopotamië.
Hersenspinsels, Elsbeth Dirkje Kok

Deelnemers aan de expositie zijn behalve Krista zelf andere gevestigde kunstenaars van de Vrije Academie voor Beeldende Kunst in Nunspeet [glaskunstenaars Jacky Geurts, Titia Felderhof die ook in Woudenberg actief is met glasfusinglessen bij KCW, Krista Israel en Sacha Brienesse en Anna Skubicz. Patricia Burgers is keramist en verwerkte speciaal voor deze expositie glas in haar werk.] maar ook een groep studenten Glas en Keramiek van deze academie: Tanja van Harten, Daphne Dijkerman, Jeanette Oord en Vincent van der Stap. Deze studenten tonen onder andere een groepsinstallatie. De expositie kent geen allesomvattend thema maar de thema’s die de kunstenaars meestal gebruiken zijn in hun werk herkenbaar. Krista toont zelf een bestaand werk met de titel ‘Last Flight of the Bumblebee’.


Landschape-054, Patricia Burgers

De door de kunstenaars gebruikte technieken zijn flamework, casting, cross-over glas en keramiek, wol en tenslotte mixed media. De toekomst van de glaskunst is door de huidige energieprijzen onzeker. Bij het productieproces van glas en het maakproces van glasobjecten is veel energie en gas nodig. Deze onzekerheid geldt in het bijzonder voor de kunstenaars uit gebieden waar de energieprijzen extreem hoog zijn. Voor haar eigen werk heeft Krista altijd genoeg plannen en ideeën maar niet alle ideeën worden ook inderdaad gerealiseerd. “In oktober had ik vijf objecten af waar ik afgelopen jaar aan heb gewerkt. Komende tijd wil ik meer gaan experimenteren. Voor mijn nieuwe plannen ga ik ook zelf les volgen.”

Meer info: https://www.dekunstbergwoudenberg.com/