Van 17 mei tot 4 juli exposeren de leden van Perron 3 in Galerie de Kunstberg in het Cultuurhuis te Woudenberg. Op 3 juni is om 16.00 uur de officiële opening. Dan vertellen de deelnemers iets over hun werk en over de naam Perron 3. Met muziek.

Perron 3

Perron 3 is een kunstenaarscollectief uit Maarn en bestaat uit Jacqueline Smets, Jopie Haquebord, Paul van Noord, Joan Kutsch Lojenga, Marja de la Fosse en Ineke Wurfbain. Jacqueline heeft de groep destijds opgericht.

Toen de groep een atelier zocht kwamen ze terecht bij het oude en toen leegstaande stationsgebouw in Maarn en na overleg met de NS mochten ze dat gebruiken. Dat is nu 15 jaar geleden. Toen het gebouw aan de familie van Beuningen werd verkocht moesten ze op zoek naar een andere locatie en dat werden de ateliers bij TIKO Opslag aan de Maarsbergseweg. De naam Perron 3 is gebleven.

Drie beeldhouwers en drie schilders

Bij de ateliers op het terrein van TIKO kunnen de beeldhouwers gemakkelijk buiten werken of materiaal opslaan als dat nodig is. Hun werk brengt altijd stof met zich mee. Inmiddels bestaat de groep uit drie beeldhouwers en drie schilders. Ze vinden het leuk om naast individuele exposities ook gezamenlijk naar buiten te treden en exposeren daarom nu in Galerie de Kunstberg.

Eigen thema’s

Deze expositie heeft geen gezamenlijk thema. Iedere kunstenaar heeft zijn eigen thema’s.

Jopie Haquebord heeft de laatste jaren oude familiefoto’s uit de jaren ’20 uit Indonesië nageschilderd. Om de sfeer goed te kunnen treffen heeft zij ook boeken over de oorlog en over het land gelezen.

Joan kiest stukken steen uit en ziet terwijl ze bezig is wel wat het wordt. Ze maakt vooral organische vormen.

Op vergelijkbare wijze werkt Ineke met stukken speksteen, albast en seleniet: ”De steen bepaalt wat het worden gaat”. Soms maakt ze torso’s maar ook dan kan het gaandeweg iets anders worden. Er staat zeer recent werk van haar op deze expositie.

Jacqueline schildert meestal menselijke lichamen en heeft ook modeltekenen gedaan. Meestal schildert ze vrouwenfiguren maar in haar schilderijen is ook beweging en veel kleur te zien of kippen, schapen en honden. Ook als ze boetseert worden het meestal mensfiguren.

Marja schildert mensen uit Indonesië bijvoorbeeld de troostmeisjes. Ze gebruikt foto’s als voorbeeld.

Paul streeft er naar ‘aanraakbaar en begrijpbaar’ beeldhouwwerk te maken:” Al tastend vorm ik maar al tastend kunnen mensen mijn werk ook bekijken.” Soms maakt hij geometrische vormen.

Marja en Paul zijn lid van De Kunstberg in Woudenberg