Hoewel de deelnemende exposanten bang waren dat er door de Open Kunstroute en -markt in Maarn niemand naar de opening van hun expositie zou komen stroomde tegen 16.00 uur Galerie de Kunstberg in het Cultuurhuis flink vol met bezoekers. Familieleden, bekenden en andere kunstenaars wilden de expositie van het kunstenaarscollectief uit Maarn graag bekijken.

Jacqueline Smets, één van de kunstenaars, opende de tentoonstelling van de 3 schilders en 3 beeldhouwers. Zij vertelde dat de expositie geen thema had en als titel simpel de naam ‘Perron 3 exposeert’ draagt. Deze naam is afkomstig van de locatie waar de groep jaren geleden met hun vele activiteiten, zoals workshops, cursussen, exposities startte: het oude stationsgebouw van Maarn.

Inmiddels bestaat de groep naast oprichtster Jacqueline uit Jopie Hacquebord, Paul van Noord, Joan Kutsch Lojenga, Marja de la Fosse en Ineke Wurfbain. Hun werkateliers zijn niet meer in het oude station maar sinds 2016 bij TIKO opslag aan de Maarsbergseweg. Hier kunnen de beeldhouwers Paul, Joan en Ineke gemakkelijk hun stoffige werk buiten verrichten.
De groep streeft ernaar ééns per jaar ergens te exposeren en zorgt er voor allemaal op dinsdag in hun atelier bezig te zijn om zo het onderlinge contact te verstevigen met samen koffie drinken en samen lunchen. Iedere kunstenaar werkt met eigen materialen, technieken en thema’s.

Ongepland kreeg de expositie een Indisch tintje doordat de schilderijen van Jopie geïnspireerd waren op oude familiefoto’s uit Nederlands Indië en Marja getroffen was door de verhalen en foto’s van de ’troostmeisjes’ die daar destijds gedwongen werden actief te zijn voor de aanwezige Japanse soldaten. Zij leken op haar tantes. Vanwege dit Indonesische karakter van de expositie waren ook de gepresenteerde hapjes Indische lekkernijen. De expositie kreeg zo een persoonlijke sfeer.

Opvallend was dat de meeste geëxposeerde schilderijen een behoorlijk formaat hadden. Op de kleurige schilderijen van Jacqueline waren vrouwenfiguren afgebeeld. De beeldhouwwerken waren veel kleiner en stonden op sokkels verspreid door de ruimte. Ineke werkt veel met speksteen, albast en seleniet. Paul streeft ernaar ‘aanraakbaar en begrijpbaar’ werk te maken, vaak met geometrische vormen. Joan kiest stukken steen en ziet al doende wel wat het wordt: meestal organische vormen.

De openingsspeech werd besloten met het voorlezen van twee gedichten van en door Jopie Hacquebord, nadat Marja een toelichting had gegeven op haar schilderijen van de Troostmeisjes.

Veel van de tentoongestelde kunst is te koop. De expositie duurt tot en met 3 juli.

De piano

Zij wacht
gesloten
geen pingeltje
klinkt er
zachte glans
de liefste verdwenen

eens

de schaatsende kat
in rok
danst de dada
in shock