Harm geeft de cursus portrettekenen. Hij volgt José van Zuijlen op die dat jarenlang heeft gedaan. Harm is al acht jaar actief voor Stichting Kunst en Cultuur Woudenberg; hij doceerde meestal losse cursussen bijvoorbeeld over impressionisme. Sommige cursisten volgden schilderlessen zowel bij hem als bij José.

Portrettekenen
Nu zet Harm de cursus portrettekenen voort. Momenteel zijn er ongeveer 10 cursisten voor de cursussen op dinsdagavond, hier. Zowel beginners als gevorderden zijn welkom.

Harm begint de cursus met lessen over basisprincipes. Cursisten leren kijken naar de gelaatstrekken, de biologische vorm van een gezicht maar ook naar toonwaarden zoals de nuances donker en licht. Die donkere en lichte vlakken hebben vormen die zij kunnen weergeven in hun werk. Als voorbeeld gebruikt hij foto’s van klassieke beeldhouwwerken.

Portretten in opdracht
Harm: “Ik teken al mijn hele leven portretten. Vaak gebeurt dat in opdracht. Naast portretten maak ik ook vrij werk. Dat is abstracter en daar kan ik meer gevoel in kwijt. Bij mijn portretten probeer ik ook altijd wat abstracts toe te voegen.
Ik maak er maximaal drie per jaar anders wordt het een kunstje.

Tekenmilieu
Ik ben begonnen op de kunstacademie maar heb die niet afgemaakt. Ik ging verder met de reclameopleiding aan de grafische school. De reclame is echter een harde wereld dus ging ik andere dingen doen. Nu begeleid ik met veel plezier dak- en thuislozen.

Van lesgeven op een cursus krijg ik energie! Mijn vader was docent tekenen op een middelbare school en van hem heb ik als kind de beginselen geleerd. Ik groeide er mee op en er waren veel kunstboeken in huis. Ik leerde kijken, ook door museabezoek, en dat is het belangrijkste. Passie is belangrijker dan diploma’s.

In de puberteit stond mijn kunstinteresse op een lager pitje. Nu is het leuk om met mijn vader of zijn kunstenaarsvrienden te sparren. Hij vindt cursisten meer gemotiveerd dan leerlingen op school. Cursisten willen beter leren schilderen. Ik ben erg geïnteresseerd in de tijd van het impressionisme en expressionisme. Portretten hebben kunstenaars altijd gefascineerd want de meesten hebben wel eens een zelfportret geschilderd zoals Rembrandt en zijn leerlingen.”

Hoe verloopt de les
De lessen beginnen met werken in zwart-wit en pas als er basiskennis is over toonwaardes ook in kleur. Cursisten mogen zelf beslissen wat ze willen doen: potlood of aquarel. Meestal wordt na het schetsen met houtskool, potlood of krijt gewerkt met acrylverf omdat dat bij een cursus het handigste is.

Vervolgens werken aan kleuren mengen, dynamiek, impressie, expressie en compositie. Zelf werkt Harm met olieverf. “Om de vorm van een gezicht te vinden moet je je ook verdiepen in anatomie: hoe lopen spieren in een gezicht en hoe spannen ze. Anders tuin je in valkuilen die er zijn zoals de overgang tussen ogen en neus. Met mijn zoon die chirurg is discussieer ik wel over de anatomische details.”

De portretcursus bestaat uit 5 blokken van 5 lessen. Wanneer? Portret tekenen en schilderen. Informatie geeft Harm via mail, telefoon of website: harmsebregts@gmail.com, 06 41790229 of www.sebregts-art.nl.