Op 10 september begint in galerie de Kunstberg een nieuwe expositie genaamd ‘In het voorbijgaan’.
De opening geschiedt op zaterdag 10 september 16.00 uur verricht worden door Evelien Kooloos, kunstschilderes uit Achterveld.

De titel, “In het voorbijgaan” duidt op het laten voortleven van oude herinneringen in creatieve vormen.
De expositie van Marita Buhler-Valk en Marga Rabouw, beiden uit Leusden duurt tot 14 oktober.

Marga links met theezakjesdoek in haar handen.
Marita rechts met haar beeldhouwwerk aan de muur.

Marita Buhler-Valk
Marita wil haar werk graag nog een keer laten zien nu ze stopt met beeldhouwen. Door de coronapandemie was dit een tijd lang niet mogelijk. Zij werd op dit pad begeleid door Latent Talent in Leusden, Herma Bovenkerk in Koudum, Nieneke Lamme in Baarn, maar vooral door Cissy v.d. Wel uit Utrecht.
Als kind boetseerde ze al graag. Ze werkte van figuratief naar geabstraheerd en abstract in klei, was en steen: van speksteen tot dolomiet. “In steen wilde ik het verlangen uitdrukking geven naar wat in woorden niet gemakkelijk kan worden gezegd.” De natuur is haar onuitputtelijke inspiratiebron: “Elke steen, hoe hard ook, is een zoektocht naar de zachte kern. Bij beeldhouwen werk je van buiten naar binnen en bij boetseren van binnen naar buiten.” Ze volgde geen opleiding in deze richting maar werd verpleegkundige. Wel sprak en interviewde ze veel kunstenaars. Tegenwoordig is beeldhouwen en boetseren haar vaak te zwaar en richt ze zich meer op schilderen en tekenen.
Schrijven is ook een geliefde bezigheid en tijdens een creatieve schrijfcursus merkte hoe fijn het was om ook gedichten en haiku’s te maken. Bij een expositie van de Vrije Kwasten in Achterveld ontmoette ze Marga en ontstond het idee voor deze gezamenlijke expositie.

Lied van de beeldhouwer

Laat mij je kennen
Ruw en pijnlijk uitgehouwen
Steen op de bok
Zoekend, bevoelend, kloppend

Laat mij je kennen
Je vormen met mijn hand
Het ritme van de hand naar het hart
Geef je over aan mijn liefde

Laat mij je kennen
Leer mij geduld
Leer mij ontzag
Leer mij vakmanschap

Ik ken je nu
Mijn hart zit in jou
Mijn hand streelt jouw schoonheid
Verbonden voor altijd

Marja Rabouw
Marga schilderde aanvankelijk figuratief maar nu meer abstract. Ook werkt ze bij mixed media ruimtelijk met textiel en gebruikt daarbij alles wat op haar pad komt en haar boeit: gedroogde theezakjes maar ook pluis uit de wasdroger of wasdoekjes uit de wasmachine die kleur absorberen en daardoor soms op batik lijken.
Marga schildert bij de Vrije Kwasten in Achterveld en volgde een opleiding tot docent beeldende kunst en vormgeving aan de Hoge School voor de Kunsten in Zwolle. Naast haar baan op het Nieuw Eemland is ze kunstenaar. Ze schildert en werkt met textiel of materialen die ze hergebruikt. Van gedroogde theezakjes maakte ze een prachtige deken. Later kwam daar een jas bij.

Na de opleiding waarbij je onder tijdsdruk moest presteren en er altijd een verhaal bij een werkstuk moest vindt ze het fijn dat dat nu niet meer nodig is. Dat geeft haar de mogelijkheid te maken wat en wanneer ze wil en te experimenteren met wat ze vindt. ”Ik doe wat ik leuk vind. Ik heb altijd te veel ideeën in mijn hoofd. Voordat ik aan mijn opleiding begon schilderde ik al, maar de opleiding geeft je een vaktechnische ondergrond en technieken die je anders niet zou gebruiken. Ik heb gemerkt dat er bij elk werkstuk altijd een moment komt dat het niet meer lukt. Echter, als je doorzet gaat het daarna goed.” Marga zou wel vaker willen exposeren…
Meer over Marja: www.rabouwart.nl.