Interview met Mandy Tjong Tjin Tai-Klaver door Martine krikke

“Een interview schrijven met een schrijver is een hachelijke onderneming, Mandy. Je bent nog niet zo lang betrokken bij Stichting Kunst en Cultuur Woudenberg en toch heb je al een belangrijke bijdrage geleverd aan het tot stand komen van de brochure dit jaar. Alsof je op een rijdende trein bent gesprongen. Hoe ben je binnengekomen als docent?”
“Van Harm (Sebregts, schilderdocent) hoorde ik begin vorig jaar van jullie organisatie. Ik wilde graag een schrijfcursus geven en heb contact opgenomen. In het gesprek met toen nog voorzitter Angela en cultuurcoördinator Hanneke bleek ik aan de late kant: de brochure stond al in de steigers, de ruimtes waren al ingedeeld. Gelukkig kreeg ik voldoende cursisten en vond hiervoor wisselend onderdak in alle vier ruimtes die stichting Kunst en Cultuur in beheer heeft.”

“Wat is jouw eerste ervaring en indruk?”
“Mijn eerste indruk was een fijne organisatie met creatieve, leuke mensen en heel veel goede dingen die onbetaalde [wij willen de term vrijwilligers niet gebruiken] organisatoren tot stand kunnen brengen. In tweede instantie zag ik het nadeel dat deze actieve mensen ook hun eigen bedrijf of baan hebben en soms voorrang geven, omdat er nu eenmaal brood op de plank moet komen.”

“Je gaat een aantal taken in de organisatie van Kunst en Cultuur op je nemen waar we heel blij mee zijn.”
“Ja, ik heb dit jaar een besluit genomen: Ik ben schrijver en andere werkzaamheden moeten hiermee een connectie hebben. Sinds juli werk ik voor bibliotheek Z-O-U-T. Daarnaast geef ik hier cursussen en ga ik de coördinatie van het schilderatelier overnemen van Ellen. Dat betekent ook dat ik deel ga uitmaken van de kerngroep.”

“Wat is jouw achtergrond Mandy?”
“Ik heb Theater-, film- en televisiewetenschappen gestudeerd aan de universiteit van Utrecht. Na mijn studie was ik regieassistent bij operagezelschappen in België en Duitsland. Daarna ben ik in het schrijversvak gerold. Ik begon als corrector voor Uitgeverij Schoevers en verdiepte me in het schrijven van lesstof. Dat heb ik een flink aantal jaren gedaan, voor Schoevers, een softwarebedrijf en later voor de brandweer. Uiteindelijk werd ik zelfstandig tekstschrijver. Behalve lesstof schrijf ik handleidingen, artikelen voor vakbladen, webteksten en nog veel meer.”

“Dat lijkt heel zakelijk, hoe zit dat met de fantasie?”
“Ook voor zakelijk schrijven heb je fantasie nodig, maar het mooie van creatief schrijven is dat ik met papier en pen of de computer een eigen wereld kan scheppen. Ik bepaal hoe die eruit ziet en hoe aardig of boosaardig mijn personages zijn. De meeste volwassenen hebben geleerd hun fantasie in te perken. Schrijven geeft je de mogelijkheid om grenzen te doorbreken en nieuwe werelden te verkennen.. Fantasierijkdom en inlevingsvermogen zijn ontzettend nodig. Ik ben erg geïnspireerd door schrijfster Tonke Dragt. Als ik nu haar boeken lees, geven ze me hetzelfde gevoel wat ik had toen ik ze als kind las: dat alles mogelijk is. De fantasiewereld die ik als kind had, komt weer boven. Deze fantasie is creativiteit die je in alle geledingen nodig hebt, terwijl er steeds minder ruimte voor is. Het werk moet efficiënter, sneller en je moet het kunnen evalueren met standaardformulieren. Je gewerkte uren moet je soms tot op de vijf minuten kunnen verantwoorden. Dus aan de ene kant zie je telkens meer van hetzelfde, terwijl er aan de andere kant juist dringend mensen nodig zijn die net even anders durven en kunnen denken.”

“Dat is waar Kunst en Cultuur voor staat, dus van harte welkom Mandy.”
“O ja, nog één vraag: Tjong Tjin Tai, de voor mij nog even te oefenen naam, waar komt die vandaan?”

“Mijn meisjesnaam is Klaver. De naam van mijn man komt van zijn grootvader, die vanuit het arme berggebied rond Hongkong naar Suriname emigreerde. De ambtenaar van de burgerlijke stand in Suriname noteerde per ongeluk de familienaam en voornamen van grootvader als achternaam en zo werd die een stukje langer.”

“Tjee, wij vinden een dubbele achternaam al zo bijzonder en dit is dus een driedubbele. Belangrijker dan de naam is natuurlijk ook de wereldcultuurerfenis die je dan in je draagt. Blijft boeiend.”
“Zijn jouw cursussen voor dit jaar al vol Mandy?”

“Nee, je kunt nog meedoen, maar geef je wel snel op, want het eerste blok begint donderdagavond 21 september 2017.”

Klik hier voor meer informatie over de cursus “Van idee tot kort verhaal” en meer informatie over Mandy.