Een nieuwe docent: Josefine Georgine van Leen. Zij afficheert zich als Josefine Georgine.
Zij geeft Tekenen en schilderen, Aquarel schilderen, Digitaal illustreren in Procreate en Glas-in-lood raamhanger maken. De komende weken wordt zij ingeroosterd.

Josefine is illustrator, kunstenaar en vormgever met een erfgoed/museumachtergrond. Na een start op de opleiding tot docent Beeldende Kunst in Amsterdam verschoof haar interesse naar kunst en cultuur achter de schermen. Zij heeft de opleiding Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academieafgerond aangevuld met een minor Bos- en natuurbeheer aan de Wageningen Universiteit. Beide richtingen kon zij combineren in een afstudeeronderzoek naar cultuurhistorische, ecologische en economische waardering van landgoederen en buitenplaatsen. Mede dankzij dit onderzoek raakt Josefine meer bekend in de omgeving van Woudenberg.

Tijdens haar opleiding volgt Josefine cursussen in grafiek, tekenen en nadien heeft zij zich verder bekwaamd in pastelkrijt, aquarel en glas-in-lood.

“Inspiratie doe ik op in museale collecties, archieven, botanische tuinen en tijdens vakanties in het binnen- en buitenland. Mijn werk vertaalt zich heel divers in drukwerk, wandschilderingen, art prints en glas van ontwerp tot uitvoering.”

Josefine geeft de cursus tekenen en schilderen. Zij neemt dat over van Harm Sebregts, die wegens studie aan de Kunstacademie zijn activiteiten voor Kunst en Cultuur Woudenberg tijdelijk stopt.
Tijdens deze cursus verkent Josfine verschillende technieken en materialen om op deze wijze met de cursisten te bouwen naar een eindwerkstuk. De cursus is geschikt voor beginners én gevorderden aangezien Josefine iedereen individuele begeleiding biedt.

“De cursus aquarel nodigt uit tot experimenteren; nat – in droog, nat- in nat techniek maar ook gaan we in op kleurentheorie en bouwen we een eigen voorkeurspalet op. Ik breng bijzondere materialen mee zoals aquarelpotloden, pigmenten en diverse soorten papier.”

Één van Josefines sterkste talenten schuilt in het digitaal illustreren. Zij gebruikt daarvoor de betaalbare app Procreate op een Ipad met Apple pen. Cursisten die zich hierin willen bekwamen kunnen in een basiscursus veel te weten komen over deze toegankelijke manier van tekenen. Nadien volgt bij voldoende interesse een gevorderden cursus waarin zij kan ingaan op technische en illustratieve uitdagingen.

Per november 2022 bezit Josefine een eigen atelier in Woudenberg, aan de Meent. Op deze locatie kan zij meerdere cursisten ontvangen en werk zij onder meer met glas-in-lood. Vanwege het kwetsbare materiaal en de benodigde gereedschappen zal de cursus glas-in-lood om die reden op locatie te Meent worden georganiseerd, in tegen stelling tot bovenstaand aanbod dat in bij Kunst en Cultuur Woudenberg in het Cultuurhuis wordt gehouden.

Vanuit haar atelier werk Josefine aan vrij werk, expressieve schilderen die onder meer in mei 2023 te bezichtigen zijn tijdens een expositie in Wageningen. Tevens werkt zij in opdracht voor organisaties aan (educatieve) illustraties; zo heeft zij opdrachten verzorgd voor Naturalis, de Floriade, duurzame bedrijven in de regio Ede-Wageningen en diverse particulieren.

Haar atelier bevindt zich in een historische boerderij in Woudenberg. Josefine werkt hier zelfstandig als illustrator, kunstenaar en vormgever aan projecten, opdrachten en vrij werk. Haar voorliefde voor de natuur – eigenlijk had ik bioloog moeten worden –  oude gebouwen en de afwisselende omgeving van Woudenberg maken het een inspirerende plek.

” ‘Waar haal je de inspiratie toch vandaan?’ Hoor ik veel. Mijn nieuwsgierige aard, de vele boeken die ik als kind al las, eigen fantasie, maar vooral de onuitputtelijke bron van al het moois: de natuur.”

Josefine is van huis uit museoloog; erfgoed deskundige, en afgestudeerd op natuurlijk erfgoed. Tijdens mijn studie volgde ik vakken over natuurfilosofie, literatuur, Latijns-Amerika, Bos- en natuurbeheer en mocht ik op excursie naar musea, bossen, archieven en bibliotheken. Na mijn studie raakte zij gefascineerd door digitalisering van natuurhistorische collecties, werkte als hoofd botanie bij Naturalis, verzorgde educatieve programma’s bij Ecomare en wist een eigen bedrijf in biologische bestrijding op te richten samen met haar partner.

Inmiddels doet Josefine datgene waar zij als meisje al van droomde: zij is illustrator en allround ontwerper/kunstenaar. Zij bedenkt, schetst, tekent en ontwerpt illustraties voor (kinder)boeken, drukwerk, verpakkingen, stickers, postkaarten, bedrijven en organisaties. Tevens geeft Josefine cursussen zodat een ieder zich creatief kan uiten in verschillende technieken.

Zie verder haar website met meer informatie over het cursusaanbod: www.josefinegeorgine.nl

Voor vragen kunt u contact opnemen met josefinegeorgine@gmail.com.