Creatieve duizendpoot bij het kinderatelier

Ongeveer vijf jaar geeft Justine elke woensdagmiddag les bij het kinderatelier. Dit geschiedt in het beeldhouwatelier Kunst en Cultuur Woudenberg. De activiteiten bij het beeldhouwatelier zijn heel breed en gevarieerd: mozaïeken, steen bewerken en keramiek zijn veel voorkomende activiteiten. Zelfs zagen en spinnen zijn wel eens gedaan. Veel kinderen komen uit Woudenberg en enkelen vanuit de regio.

kcw Justine StarrenburgOpleiding
Ooit begon Justine op de kunstacademie maar ze voelde zich er niet thuis en stopte daarmee. Ze ging werken bij de VVV Den Haag als gids en informatrice en sprak daarbij Nederlands, Frans, Duits en Engels. Ondertussen volgde ze al vanaf haar 15e creatieve cursussen zoals keramiek, tekenen en aquarelleren. Uiteindelijk werd keramiek haar favoriete bezigheid. De combinatie van 3-dimensionaal werken en vooral het glazuren vindt ze fantastisch!
Ze werd reisleidster in Oostenrijk en ging lesgeven aan de vakopleiding en het TIO College voor baliewerk zoals reserveringen, boekingen en dergelijke. Haar enthousiasme zorgde voor toestemming van de onderwijsinspectie om les te mogen geven. Via een uitzendbureau werkte ze onder andere bij de KNVB

Woudenberg en KCW
Inmiddels woonde Justine in Woudenberg. Ze hoorde over Kunst en Cultuur Woudenberg en ontmoette daar Yvonne Kors die het kinderatelier bestierde. Yvonne had in die tijd 16-20 kinderen bij het kinderatelier en kon wel hulp daarbij gebruiken. Justine: “Ik houd van organiseren en had snel overzicht over de groep. Nu zijn Annie, Els, Yvonne Broekman en ik de leidsters bij het kinderatelier. Een leuke groep! Els stopt binnenkort. Sinds corona werken we met vooraf aanmelden. Dat werkt beter dan afwachten wie er komen. Het is wel intensief om te doen want je bent 2,5 uur bezig.” Boeiend vindt Justine het meewerken aan Zomerfeest Next: “We geven creatieve cursussen aan een grote groep kinderen. De organisatie van Zomerfeest Next is enthousiast want wij hebben veel spullen, materialen en knowhow ter beschikking. Dit jaar hopen we op 28 augustus met een aantal mensen daar weer cursussen te geven.”

kcw kinderatelierSNO Plus
Door een gift van de gemeente konden ook kinderen van SNO Plus creatieve activiteiten bij het kinderatelier doen. Het leuke van deze uitbreiding van de activiteiten is dat er weer andere kinderen in aanraking komen met creatief bezig zijn. Ook komen er kinderen die wat extra aandacht nodig hebben. Daar is tijd en ruimte voor. Sommigen blijken echt talent te hebben maar belangrijk is dat kinderen leren dat iedereen met geduld en doorzetten iets kan maken: “Je kunt meer dan je denkt”.
Justine ziet bestaansrecht in het kinderatelier omdat het zo in een behoefte voorziet. Wel wordt het komend cursusjaar wat anders georganiseerd. De schildercursussen duren in het seizoen 21-22 steeds zes weken en het beeldhouwatelier is er elke week.