KCW December 2017 Griftschool DjembeDankzij een gemeentelijke subsidie konden kinderen uit groep 5 en 6 van de Griftschool op 14 november een dag workshops volgen bij Kunst en Cultuur Woudenberg (KCW). Dit vanwege het project ‘Alles is gezondheid’.
Willem de Groote die bij KCW cursussen mindfulness geeft, is samen met Hanneke van der Keijl en Ingrid Vaessen betrokken bij de werkgroep ‘Alles is Gezondheid’ die sinds januari 2017 in Woudenberg actief is. Deze werkgroep wil, net als de landelijke werkgroep, Woudenberg gezonder en vitaler maken en de kwaliteit van leven verbeteren. Juist ook bij kinderen.

In 4 groepen waren de 38 kinderen van 9 uur tot 15.15 uur in de ateliers en de kelderruimtes bezig met 4 workshops.
Angela van Iersel gaf een workshop schilderen in de stijl van Kandinsky in het schildersatelier: “Kandinsky was een eeuw geleden één van de eersten die abstract werkte. Ik wil de kinderen uitleggen wat dit is en kleur en beweging laten ervaren. Vanuit de neurologie wordt steeds meer bekend dat het zelf opdoen van dit soort ervaringen de cognitieve ontwikkeling stimuleert.”
In het beeldhouwatelier liet Justine Starrenburg de handjes van de kinderen wapperen bij het boetseren van handjes in klei. Ook hierbij was de ervaring van zelf iets maken met je handen door klei te kneden, uit te rollen en vorm te geven belangrijk.
Djembé werd gedaan met Mandigo Tingana Victor. Enthousiast speelden alle kinderen zijn ritmes na. Willem de Groote liet de kinderen zowel in de studiezaal als buiten rust en ontspanning ervaren.

Bij alle workshops waren de kinderen geconcentreerd en geboeid bezig. Na 5 kwartier werd er van workshop gewisseld zodat alle kinderen de workshops konden doen en een afwisselende en gezellige dag beleefden. Bij elke groep waren er enkele ouders aanwezig als begeleiding. Met zelf meegebrachte lunchpakketten werd halverwege de dag gepauzeerd.

Willem de Groote organiseerde de dag samen met schoolcoördinator KCW, Anita Broekema. Na de Griftschool zullen in januari nog de Koningin Julianaschool en de Olijfboom zo’n Kunst en Cultuurdag krijgen.

(met dank aan Hannie Lamberink voor tekst en foto’s)