Woudenberger Martin Vermeul exposeert met drie kunstwerken in kerk De Voorhof te Woudenberg. Van december 2021 tot eind mei 2022.
Martin is lid van kunstenaarsgroep De Kunstberg uit Woudenberg.
Het hele jaar hangt er in de kerkzaal een prachtig wandkleed dat het labyrint van het leven voorstelt. Jaarlijks wordt dit kleed enkele maanden vervangen door andere kunst. Nu dus drie schilderijen van Martin.
Kunst en religie
Martin kent veel Voorhofleden en vindt de gemeente open en gastvrij. Hij waardeert hun activiteiten, zoals de lezing over Chagall. Zelf is Martin in Apeldoorn en Den Haag katholiek opgegroeid. “Kunst en religie hebben veel met elkaar te maken. Dat zie je aan plafondschilderingen, beelden en schilderijen in katholieke kerken. Op vakantie bezoek ik altijd kerken en steek er een kaars op. Een kerk stemt vaak tot nadenken. Elk mens heeft diep in zich wel iets religieus.”
Drie schilderijen
Voor de Voorhof koos Martin voor een vrolijk geelrood schilderij van Dizzy Gillespie, een donker werk, geïnspireerd op de muziek van Béla Bartók en een schilderij met de viool van de getalenteerde Janine Jansen.
Gillespie
John Birks “Dizzy” Gillespie [1917-1993] was sinds zijn 13e jaar een Amerikaanse jazztrompettist, bandleider en componist. In 1945 begon hij een eigen ensemble om bebopmuziek te spelen. Hij combineerde jazz, Latijns-Amerikaanse en Afro-Amerikaanse muziek en was bekend door zijn trompet met een hoek van 45 graden waarvan de klank hem inspireerde. Bekend is zijn spel met bolle wangen.
Gillespie schreef veel jazzklassiekers, speelde met beroemdheden, was trompetvirtuoos, leraar en beboptheoreticus.
Bartók
De Hongaarse componist en pianist Béla Bartók [1881-1945] was de grondlegger van het herschrijven van Oost-Europese volksmuziek. Hierbij waren andere toonladders nodig. Op zijn 9e jaar schreef hij al eenvoudige pianocomposities. Later ontwikkelde hij stukken met de samenklank van meerdere lijnen en kenmerken van volksmuziek. Doordat zijn muziek vanaf 1933 in Duitsland ‘entartet’ was emigreerde hij naar Amerika maar kon daar niet aarden. Zijn muziek werd er niet gewaardeerd. Na zijn overlijden groeide de belangstelling voor zijn werk. Zijn zes strijkkwartetten zijn 20e-eeuwse muzikale hoogtepunten.
Jansen
Janine Jansen is een Nederlands violiste die in 1978 geboren werd in een zeer muzikale familie. Zij begon als zesjarige met vioolspelen. Vanaf 2002 ontwikkelde Janine een internationale carrière. Ze bespeelt een Stradivariusviool uit 1707.
Janine richtte het internationale kamermuziekfestival in Utrecht op. In 2018 ontving ze de Nederlandse Staatsprijs voor de kunsten.
Martin Vermeul
Martin Vermeul schildert al jaren. Hij is opgeleid als fotograaf en werkte onder meer bij Kodak. Hij begon met kleine schilderijen en maakt de laatste jaren vooral grote werkstukken. Een kenmerk van zijn werk is dat hij ook andere materialen dan verf aan een schilderij toevoegt. In deze drie schilderijen is bladmuziek gebruikt en een gekopieerde handtekening. “Schilderijen voegen iets toe aan de plek waar ze hangen en wat daar gebeurt. Je kunt je gedachten laten dwalen van wat je hoort naar wat je ziet. Ik laat graag mensen meegenieten van mijn werk en ben benieuwd naar hun reacties.”
Op www.martinvermeul.nl is meer werk te zien.