Donderdagavond 7 maart organiseert het Cultuurhuis een lezing over glas. Dit gebeurt door Piet Augustijn, een autoriteit op het gebied van glas. Aanvang: 20.00 uur; toegang €6,-.
Zijn lezing gaat over de stand van zaken op het gebied van glas in de kunst in Nederland en een uitstapje naar België. Hoe is het ‘vrije’ glas ontstaan, wat ging eraan vooraf en wat is de toekomst van glas in de kunst.
Tot halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw konden ontwerpers en kunstenaars voor de uitvoering van hun ontwerpen uitsluitend in fabrieken terecht. De ontwikkeling van de mobiele glasoven maakte de afhankelijkheid van zo’n fabriek stukken kleiner.
In de lezing passeren kunstenaars die met glas werken (heet glas, warm glas, koud glas, blazen, gieten, werken aan de brander ) de revue en wordt de verscheidenheid aan uitingen duidelijk gemaakt.
Wat is de rol van de glasblazer en welke inbreng heeft de kunstenaar/ontwerper. Waarom is het zo belangrijk dat het ambacht bewaard blijft? De samenwerking tussen ontwerper (kunstenaar) en glasblazer (de ambachtsman of -vrouw). Waarom is het maken van kunstwerken van glas zo lastig? Wat is Studioglas en waar wordt dat gemaakt?
Met veel voorbeelden van kunstenaars die met glas werken.
Installatie van Marinke van Zandwijk in Fort Asperen, 2015
Roosenkrans van Maria Roosen in kasteel het Nijenhuis