Van 14 mei tot en met 2 juni exposeren Martin Vermeul en zijn dochter Marjolein samen in galerie De Kunstberg in het Cultuurhuis in Woudenberg. Samen exposeren is voor beiden een droom die uitkomt. Martin Vermeul schildert meestal grote doeken waarbij hij in de verf ook andere materialen zoals zand, gras, hout of metaal gebruikt. Zijn dochter heeft haar creatieve talent duidelijk van hem geërfd. Marjolein is naast haar werk als vastgoedmanager keramiste en opende vlak voor corona losbarstte in 2020 samen met een creatieve partner haar atelier, House of Clay, in een oude werfkelder aan de Oudegracht in Utrecht. Ze hebben veel ideeën voor de toekomst van het atelier.

Een expositie met  schilderijen en driedimensionale kunst biedt altijd een boeiende combinatie.

Martin: ”Ik heb vaker geëxposeerd en teken al vanaf mijn vroege jeugd. Ik werk nu vooral met acryl en voeg daar materialen aan toe. Mijn fotografische achtergrond is merkbaar doordat ik details uit foto’s verwerk in een schilderij. Ik werk zowel abstract als figuratief. Het is boeiend om te zien wat licht doet met kleur en vorm. Mijn schilderijen zijn in de loop der jaren steeds groter geworden. Het is bijzonder om samen met mijn dochter te exposeren, werk te laten zien en onze creativiteit te delen.”

Voor Marjolein is het haar eerste expositie maar hopelijk volgen er meer. Ze is in Utrecht bij het atelier ooit begonnen met pottenbakles nadat ze in Leersum als kind bij een workshop kennis maakte met pottenbakken, nam het atelier in Utrecht vervolgens over en geeft er nu zelf workshops en les. Het werken met klei raakt haar. Er wordt niet geboetseerd maar er staan een aantal draaischijven voor het pottenbakken. Gedraaide vazen, borden, schalen en kommen vormen haar specialiteit: “Bij functionele keramiek komt veel techniek kijken. Het kost veel oefening om de homp klei centraal op de draaischijf te houden. Pas de laatste jaren maak ik grotere en zwaardere werkstukken. Ook heb ik me verdiept in de eigenschappen van de grondstoffen die gebruikt worden om glazuur te maken.”

Martin en Marjolein hebben samen een vaas gemaakt. Martin: ”Marjolein heeft de vaas gevormd en ik heb hem geglazuurd met geel, rood, bruin en zwart. Dat glazuren is een spannende ervaring want je ziet niet echt wat je doet. Dat wordt pas na het bakken zichtbaar. Het is als schilderen in het donker. Ik vond het een uitdaging om eens met heel ander materiaal te werken.”

Marjolein: “Martin heeft een schilderij gemaakt waarop twee halve vazen van mij zijn verwerkt”.

Speciaal voor de expositie maakte Martin 3 nieuwe schilderijen: één van de wateropslag onder het kasteel van Sevilla, één van het Leersumse veld [pouring waarbij gel wordt toegevoegd aan de verf] en een zwam in wit/grijze tinten.

Www.martinvermeul.nl en www.houseofclay.nl

De galerie is op maandag, woensdag en donderdag van 9.00 tot 17.00 uur geopend. Dinsdag en vrijdag van 9.00 tot 20.00 uur. Zaterdag van 10.00 tot 12.30 uur. Toegang is gratis.

 

De gezamenlijke vaas…