Nanda is al lange tijd zelfstandig docente bij stichting Kunst en Cultuur Woudenberg en geeft daar naailes. Ze werkte daarnaast twaalf jaar in de thuiszorg en twee jaar in een herenmodezaak. De naailessen verzorgt ze deskundig en met veel plezier.

In 2012 zette ze samen met haar buurvrouw Sarianne van Oosterum het handwerkatelier op. De laatste jaren is Hannie Visser daar haar rechterhand. Iedereen werkte bij het handwerkatelier aan eigen werk en Nanda, Sarianne en Hannie gaven daarbij technische ondersteuning. Ook konden deelnemers artikelen maken voor een goed doel, met name de voedselbank. Verder werden markten gehouden waarvan de opbrengst naar de voedselbank ging.
Ze bezochten met de groep deelnemers handwerkbeurzen en exposities en een paar keer per jaar lunchten ze gezamenlijk beneden in het Cultuurhuis. Door Corona moest het handwerkatelier in maart 2020 vanwege de Lock Down stoppen. Het laatste gezamenlijke uitstapje op 11 maart was naar museum Nairac te Barneveld. Dit bleek later ook onverwachts het laatste samenzijn van het Handwerkatelier te zijn.

Thuis ontbreekt haar door de coronamaatregelen zoals 1,5 m afstand houden de ruimte om les te geven. Nanda is blij dat ze bij het Cultuurhuis terecht kan om les te geven. Nanda heeft nu twee groepen van zes mensen die ze ondersteunt en begeleidt in het maken van kleding, accessoires en home deco.
Om de week is er een groep op woensdagmorgen en bij de groep op maandagavond wisselen de deelnemers elkaar af. “Soms komen cursisten na een paar jaar terug om nog meer te leren.”

30 Jaar opleiding, draden en lappen
Nanda geeft al 30 jaar professioneel naailes en is daar op haar 23e mee begonnen. Al van jongs af aan knutselde ze met draadjes, lapjes en papiertjes. Na de middelbare school volgde ze textiele vakken, de opleiding tot costumière en coupeuse en later haute couture en bruidsmode. Ook deed ze de lerarenopleiding en een kleermakersvakopleiding. Elk jaar deed ze cursussen om bij te scholen en haar kennis en ervaring up to date te houden. De laatste was vijf jaar geleden: een moulagecursus. Bij mouleren drapeer je de stof om een paspop of model heen zodat er een patroon ontwikkeld kan worden. Nanda volgde ook teken- of schildercursussen.

Docente naailes
Na het afronden van de opleiding modeadviseur en textielwarenkennis aan de Detex schreef Nanda zich in bij de Kamer van Koophandel als docente en ging zowel thuis als in het schilderatelier bij Stichting Kunst en Cultuur naailessen geven.

Steeds meer was ze met stof, materiaal en kleur bezig. “Naaien is een breed vak met veel verschillende aspecten. Mij trekt vooral het technische deel van kleding maken. Ik ben goed in het zoeken van oplossingen. Het gaat mij er niet om er mooi gekleed uit te zien maar om een technisch mooi werkstuk te maken, een duurzaam product van mooie kwaliteit. Toen ze kinderen kreeg stopte ze korte periodes. Ook door een verbouwing heeft ze een tijd geen lesgegeven.
Daarna pakten de cursisten de draad weer op en ging iedereen weer verder waar ze gebleven waren. “Nanda wil haar cursisten graag technieken leren zodat ze thuis verder kunnen en natuurlijk moeten de lessen ook gezellig zijn. Elkaar helpen is belangrijk.”

Soms kopen cursisten een nieuwe dure machine maar dat is niet echt nodig. “Het werken met een hightech machine is leuk maar als starter kom je een heel eind met een machine die kan stikken, zigzaggen en knoopsgaten maken.”

In september 2020 zijn de naailessen gestart maar al snel op pauze gezet vanwege een coronagolf. In september 2021 zijn de lessen weer begonnen

Waardering kleding
“Toch is de interesse om zelf kleding te maken gegroeid. Je hebt meer waardering voor materialen en kleding als je zelf iets moois hebt gecreëerd. Het is bovendien heel ontspannend om met je handen bezig te zijn en samen in een groep te werken. Niet op een scherm kijken maar fysiek bezig zijn is in deze tijd heel belangrijk geworden. Voor mij is het leuk om de liefde voor mijn vak over te mogen dragen op anderen.”