Op 12 juni opende de Woudenbergse burgemeester Magda Jansen in gezelschap van haar twee jonge dochters de tentoonstelling ‘Niet Zwart en Wit’ die glaskunstenaar Krista Israel inrichtte in galerie de Kunstberg in het Cultuurhuis. De tentoonstelling toont fotografie, etsen, mixed media en glas en duurt tot 7 juli.

”Een kunstenaar legt zijn ziel in een kunstwerk. Kunst is daardoor erg persoonlijk maar roept ook vragen op en maakt nieuwsgierig. Het is voor een kunstenaar spannend hoe een werk overkomt bij het publiek. Dat publiek kan elke keer weer wat nieuws in een kunstwerk ontdekken”, aldus Magda Jansen. Zij wees erop dat Krista nu via de kunstwerken van anderen haar verhaal kan vertellen. “Krista maakt deze expositie tot een beschouwing over de tijd waarin we leven, over herinneringen, bezinning en hoop. Laat u verrassen en geniet van deze prachtig ingerichte expositie!”

Onder de deelnemers zijn zowel kunstenaars uit Woudenberg als uit andere plaatsen.

Van Titia Felderhof zijn glazen lichtobjecten te zien, ‘Synthetic Landscapes’.

De 90-jarige Frans Hosman toont een ‘Achterlicht Vogel’ die gemaakt is van op straat gevonden onderdelen zoals veren, takjes, een barbie en een achterlicht. Zo vraagt Frans aandacht voor duurzaamheid en vervuiling.

In het midden van de ruimte hangt een boeiende installatie van Anna Skubisz met op ongeboren kinderen lijkende witte viltfiguren. Het gaat over het maken van keuzes.

Van Inger Israel en Theo Naessens hangen er foto’s, van Ellen van Beeck schilderijen en van Monique Berger droge naald etsen. Verder is er glaskunst van Krista zelf en van Jacky Geurts en Jan Hooghiemstra te zien.

Krista: ”Het thema van de expositie is zwart en wit omdat dit twee kleuren zijn die niet als kleur benoemd mogen worden maar wel een grote rol spelen in veel culturen. Wit staat voor puur en licht en zwart voor het gebrek aan licht. Deze tegenpolen worden in de geschiedenis, religie en kunst gebruikt bij het denken over identiteit. Dan krijgen ze symbolische betekenissen. Deze expositie kan helpen bij het nadenken hierover.”

“It’s not always black and white. There is so much hiding amongst the grey.” [Het is niet altijd zwart of wit. Er zit zoveel verstopt tussen het grijs.]

Ellen van Beeck [schilderijen, tekeningen en mixed media] https://dekunstberg.nl/ellen-van-beeck/

Frans Hosman [gemengde techniek] https://dekunstberg.nl/frans-hosman-2/

Anna Skubisz [gemengde techniek] https://annaskubisz.nl/sculpture-2/

Inger Israël [fotografie] https://www.instagram.com/p/B8gyzgInYN3/

Titia Felderhof [vlakglas] https://www.glasatelierfelderhof.nl/

Theo Naessens [mixed media en fotografie] https://www.instagram.com/theonaessens/

Jacky Geurts [glas] https://www.jackaroo.nl/

Monique Berger [droge naald, etsen] https://www.moberger.nl/

Jan Hooghiemstra [glas] https://www.janhooghiemstra.nl/.