vlnr Myrtille, Reina, Titia, Inger, Martine

Zaterdag 9 september, op Open Monumentendag, vond om 16.00 uur de opening plaats van de nieuwe expositie bij Galerie de Kunstberg. Titel: “Kwadraat van 2” omdat er 4 kunstenaars exposeren, twee leden van de kunstenaarsgroep en twee kunstenaars die ook docent zijn.

De scheppende mens
Martine Krikke, de nieuwe voorzitter van Kunst en Cultuur Woudenberg opende de tentoonstelling. Zij hield een lezing waarin prachtige uitspraken zaten verwerkt. Haar lezing had als titel: ”Een mens is pas een mens als hij scheppend is”.

Martine memoreerde hoeveel werk er in het innerlijk van een kunstenaar aan vooraf gaat voor het uiteindelijke zichtbare kunstwerk ontstaat. “Kunst is pas kunst als het een verbinding vormt: met religie, met de eigen ziel of het eigen wezen. Kunst staat buiten ruimte en tijd. Kunstenaars voegen iets toe aan de wereld wat er eerder niet was. Daarom is het niet zinvol om kunst te beoordelen: het is een persoonlijke creatie die de kijker wel of niet kan aanspreken.”

Martine gaf ook aan dat het belangrijk is dat er in het Cultuurhuis ruimte en aandacht is voor kunst zodat mensen zich daarmee kunnen ontwikkelen. Zij streeft naar een vriendengroep rond het Cultuurhuis om het daarmee een sterkere plek in de samenleving te geven.

Geniet van kunst
Martine riep daarna alle aanwezigen op om te gaan genieten van de geëxposeerde kunst die de kunstenaars na hun zoektocht en noeste arbeid willen laten zien aan de bezoekers.

Vier exposanten
Inger Israel en Myrtille Offermans, exposeren samen met twee kunstenaars die ook docent zijn bij KCW de Kunstberg, Reina Bruinsma en Titia Felderhof. Bij zowel Reina [keramiek] als Titia [glas] is het altijd spannend hoe het uiteindelijke resultaat er uit zal zien nadat hun werk door het vuur (oven) is gegaan.

Reina haalt haar inspiratie uit gebouwen die ze op reis heeft gezien en maakt keramieken huisjes en torens. Zij is ook actief bij het beeldhouwatelier.

Titia beoefent de eeuwenoude kunst van glas in lood op een nieuwe manier. Het licht dat erdoor schijnt voegt een dimensie toe. Zij gaf afgelopen jaar les en zet dit komend cursusjaar voort in samenwerking met Krista.

Inger is als fotografe geoefend in het vangen van momenten en laat de toeschouwer met haar zwart-witte series straatfotografie die momenten meebeleven.

Myrtille maakt in olieverf en pastel krachtige schilderijen, zoals het schilderij van het vierspan paarden, en ook stillevens en portretten die aan werk van Frida Kahlo doen denken.

Zowel de getoonde werkstukken als het geheel waarin ze tot een expositie verwerkt zijn is een bezichtiging waard!