KCW Foto Raadsuitje September 2017Toen Bart Radstaake van gemeentebelangen mij belde met de vraag of de raadsleden, college en griffie van Woudenberg, op de dag van hun jaarlijkse uitje iets leuks konden doen in het kunst en cultuurhuis, was ik blij verrast.
In overleg met Bart werd al snel duidelijk dat het een schilderworkshop zou worden voor eenentwintig mensen waarbij ervaring niet nodig zou zijn.
Eenendertig augustus was het zover.
Angela en Ellen, beide docenten van kunst en cultuur Woudenberg, ontvingen college, griffie en raadsleden met een hartelijk welkom in het speciaal daarvoor ingerichte schilderatelier. De kaartjes met de namen van de deelnemers waren willekeurig neergezet zodat iedereen zijn plaats kon opzoeken. Na wat drinken, lachen en praten kon de workshop beginnen.
De opdracht was niet heel moeilijk, het ging over lijn, vorm en kleur en het mocht een abstract schilderij worden. Abstract omdat de deelnemers dan niet bezig hoefden te zijn met iets wat herkenbaar moest worden. Voor de meesten een hele opluchting.
Op een aquarelpapier werd met een wit oliekrijt een netwerk van lijnen getekend die daardoor nog niet echt zichtbaar waren. Deze lijnen kwamen pas tevoorschijn doordat er met een lichtgekleurde aquarelverf overheen geschilderd werd.
Heel verrassend en leuk was de verscheidenheid die ze bij elkaar zagen.
Terwijl de verf kon drogen was er even een pauze, waarna ze met palet in hun hand 3 kleuren vloeibare acrylverf mochten uitkiezen om verder te gaan met schilderen. Elke stap werd door Angela of Ellen duidelijk uitgelegd.
Er werd veel gelachten, gepraat en ondertussen hard gewerkt om de schildering af te krijgen. Daarna werd ieders werk bewonderd en vond er een uitwisseling plaats over de ervaringen. Het uitgangspunt was voor iedereen hetzelfde, de uitwerking ervan zeer verschillend. Het was een feest van kleur, een feest ook van het verschil.

Met plezier en glimlach en een hartelijke groet,

Ellen van Beeck en Angela van Iersel