Sinds 2021 is Titia Felderhof de nieuwe docent Glaskunst& -technieken. Zij vervangt Krista Israel, die steeds meer tijd nodig heeft voor haar [buitenlandse] exposities.

Glaskunstenaar én lesgeven

Titia Felderhof komt uit Amersfoort. Zij en Krista kenden elkaar van de academie in Nunspeet en zijn allebei uit Amersfoort afkomstig.

Titia geeft vaker cursussen bijvoorbeeld bij Latent Talent, bij projecten en als museumdocente bij Flehite. Die lessen hoeft ze niet zelf samen te stellen, alleen te geven. Sommige technieken zijn nieuw voor haar. Naast glaskunstenaar zijn, geeft ze ook graag les. Vooral sinds ze zelf kinderen heeft merkt ze dat lesgeven haar goed ligt. De lessen bij het Kinderatelier vult ze zelf in.

Brede basis

Titia studeerde in Tilburg en vormt daar met andere oud-studenten een platform dat om de één of twee jaar een grote gezamenlijke expositie organiseert. Voordat ze les ging geven op het creatieve vlak gaf ze al dwarsfluitles en deed kunstmanagement. Ook deed zij veel aan publiciteit en organisatie. Ze zette een flexwerkplek op in Utrecht maar vond dat werk niet leuk. Als dwarsfluitdocente adviseerde ze het conservatorium bij examens maar dit werk had niet haar passie. Die lag wel bij hedendaagse muziek en nu bij het bezig zijn met glas.

Glas als hoofdvak

Via een cursus kwam Titia in aanraking met het ambachtelijke glas in lood maken. Ook haar moeder en grootouders waren bezig met glas: zij graveerden glas. Titia was sinds 2017 al creatief bezig met styling, interieur en vormgeving bij Nimeto, vakschool voor creatieve ruimtemakers.

Bij een ontmoeting met een bevriende glazenier die haar om hulp vroeg kreeg ze het advies verder te gaan met monumentaal ontwerpen. Zo kwam ze bij de Master Glass terecht. Ze had al ervaring met glas in lood en brandschilderen maar leerde hier ook glasfusing, ontwerpen, appliqué [glas lijmen], reliëfs, zandstralen en andere technieken. Ze deed er een postacademische opleiding die aansloot op de kunstacademie.

Unexpected Glass

Met de Stichting Unexpected Glass wil ze van 7-29 oktober in een klooster in Amersfoort met een grote expositie, lezingen, demonstraties en performances glas onder de aandacht van het publiek brengen. Er moet nog wel sponsoring geregeld worden.

Bij de Verenigde Naties is 2022 het jaar van het glas.

Van 12 juni tot 7 juli nam Titia ook deel aan de expositie “Niet zwart wit”, in galerie De Kunstberg, Cultuurhuis Woudenberg. Zij vertoonde haar glazen lichtobject, ‘Synthetic Landscapes’.

Titia voelt zich thuis bij de Kunstberg. “De Kunstberg is een inspirerende groep kunstenaars waar veel kennis aanwezig is”.