Vrijdagavond 15 december organiseert het Cultuurhuis van 20.00 tot 21.30 uur een kerstzangworkshop onder leiding van Gonnie van Heugten. Na het opwarmen van de stem, aandacht voor adem, houding en toonvorming en wat stemoefeningen staan er kerstliederen en Christmas Carols op het programma. De toegang is gratis en iedereen is welkom om mee te doen aan dit sfeervolle programma. Zowel licht als klassiek repertoire komt aan bod bij Gonnies workshops. Er hebben zich al enkele mensen opgegeven en er kunnen nog meer zangliefhebbers bij! Wel even aanmelden via: gonnievanheugten@gmail.com.

Klassieke zanglespraktijk
Sopraan Gonnie van Heugten woont sinds kort in Woudenberg. Zij is sinds het halen van haar conservatoriumdiploma concertzangeres en heeft een eigen klassieke zanglespraktijk. Naast haar zanglespraktijk in Utrecht hoopt ze ook hier in Woudenberg zo’n praktijk te kunnen opbouwen.

Al van jongs af aan houdt ze van muziek en vooral van zingen. Ze zingt graag solo en zingt ook in verschillende kamerkoren: ”Als je solo zingt moet je presteren op de toppen van je kunnen terwijl samen zingen in een koor meer ontspannend is. Als alle stemmen gaan mengen met elkaar lijkt er magie te ontstaan.” Daarnaast biedt het zangles geven aan beginners en gevorderden haar veel plezier.

Solo én samen
Op dit moment werkt ze in het koor mee aan de opera Die Zäuberflöte van Mozart; hiervoor was ze soliste in de Carmina Burana van Carl Orff. Daarnaast zingt ze elk jaar mee in de Matthäus Passion van Bach. Dat is voor haar het jaarlijkse hoogtepunt.

Gonnie: ”Door samen muziek maken en samen zingen ontstaat er verbinding tussen mensen. Dat is belangrijk vooral in deze tijd, waarin afleiding door mobiele telefoons een steeds grotere rol lijkt in te nemen. Door muziek bereik je een dieper niveau in jezelf en bovendien is het een gezellige sociale bezigheid. Voor sommige mensen heeft muziek ook een helende werking. Mensen met dementie reageren vaak nog lang op muziek of zang die ze horen.”

Eigen koren
Om zelf een koor op te kunnen richten heeft Gonnie aan het conservatorium ook piano en directie gestudeerd. Vervolgens heeft ze in Ophemert vrouwenkoor La Rosa opgericht en het vrouwenkoor Rosarium in Utrecht. “De roos staat symbool voor Maria. Als katholiek is Maria een belangrijke inspiratiebron in mijn leven. Zij brengt de zachtheid op aarde. Een roos heeft echter niet alleen haar schoonheid maar ook takken met doorns. Dat is in het leven ook. De doorns bestaan naast de schoonheid en zachtheid.”

Zangwandelingen
Gonnie organiseert ook zangwandelingen. Eerder deed zij dat al in de uiterwaarden van de Waal. Ook de bossen in Woudenberg zijn daar heel geschikt voor: ”Als je in de natuur zingt vermengt jouw stem zich met die natuur en de elementen daarvan. Je wordt één met de geluiden van de vogels en de bomen.”

Gonnie is benieuwd wat er in haar nieuwe woonplaats mogelijk is op muziek-en zanggebied. Ze heeft contact met de Woudenbergse Muziekschool en weet dat er verschillende koren en zanggroepen actief zijn in Woudenberg.
Deze zangworkshop in het Cultuurhuis is haar eerste activiteit in Woudenberg.

Info: www.gonnievanheugten.com en www.muziekschoolwoudenberg.nl.