Al vele jaren is textielkunstenaar Dery Timmer betrokken bij de Kunstberg. Nog altijd is zij een zeer productieve en creatieve kunstenaar die zowel textielkunst, mixed media, abstracte kunst als werken met stof, papier en andere vezels maakt. Er staan en hangen veel van haar werken in haar huiskamer.

Exposeren

Exposeren doet ze ook regelmatig. Vorig jaar exposeerde ze een groot kunstwerk, ‘Ode-mijn heldinnen’, in het Sieboldhuis in Leiden. Dat grote werkstuk lag al enige tijd klaar om te exposeren. “Ik heb door het overlijden van een bevriende textielkunstenaar de biografieën van circa 100 vrouwen van de afgelopen 100 jaar bestudeerd die iets hebben betekend voor de maatschappij. Hun teksten kwamen in een vouwboekje en later met een digitale print op een groot steigerdoek. Op deze manier wilde ik deze bekende en minder bekende vrouwen maar ook vrouwen die tijdens de coronaperiode actief waren in verpleging en zorg eren.”

Kunst en onderwijs

Dery is niet alleen textielkunstenaar; zij heeft na haar opleiding akte kunstnaaldwerk ook lesgegeven in het voortgezet onderwijs en aan de opleiding Akte U en de examenprogramma’s daarvoor verzorgd. Ze was bestuurslid van de Stichting Textiel+ en redactielid van het bijbehorende tijdschrift. Ook schreef ze verschillende boeken over textielkunst in Nederland en Engeland. Ze begeleidde groepen en docenten en gaf workshops textielkunst. Haar specialiteiten zijn zijde schilderen, borduren, stofverven en kledingontwerpen. Ze werkt veel met draadjes, lapjes en lijm. Laagjes stof en paarse en roze kleuren kenmerken haar werk. In 1990 richtte ze de borduurgroep Steek+ op en exposeerde met hen in het hele land. Nog altijd is zij lid van deze groep die elkaar stimuleert. Binnenkort houdt ze in Katwijk een groepsexpositie met een aantal kunstenaars uit Steek+.

Eén van haar eerste leerlingen in Woudenberg was Esther van Veldhuizen die nu ook bij de Kunstberg hoort en exposeert.

“Als peuter was ik al met draadjes bezig en wilde ik borduren. Haar ouders herkenden haar talent en stimuleerden haar. Vanuit Hengelo mocht ik als 17-jarige in Amsterdam de Nijverheidsakte gaan doen en op kamers. Met veel plezier heb ik deze vierjarige opleiding gedaan. Daarna ging ik lesgeven in Hengelo en later aan de Pedagogische Academie in Utrecht. Lesgeven en zelf kunst maken is een mix. Door het werk van mijn man, de bosbouw, ben ik in Woudenberg terecht gekomen. De opleidingen voor de aktes veranderden toen er computers kwamen.”

Karaktervolle, eigenzinnige kleding

Belangrijk vindt zij het stimuleren van mensen bij het zoeken naar eigen vormgeving bij het dragen van karaktervolle, eigenzinnige kleding. Haar eigen werk met textiel geeft uitdrukking aan wat zij zeggen wil, in kleur, vorm en structuur. Dery experimenteert graag met ongebruikelijke technieken. Lijnen in de natuur inspireren haar. Daar verzamelt ze veel plaatjes van die net als mooie gedichten in een groot dik bijbelachtig boek terecht komen.

Nu haar handen versleten raken en meer pijn doen moet ze overstappen op andere technieken zoals werken met stiften, fotograferen en tekenen.


Materiaal: op basis van een vouwboekje van handgeschept papier met alle teksten heb ik gezocht naar een digitale print, een vertaling van mijn teksten, en kwam toen op steigerdoek.

Vrouwen in de schijnwerpers
Enkele mensen die Dery met haar kunstwerk in de schijnwerpers wilde zetten zijn Angela Merkel, Prinses Beatrix en haar man Claus, Marga Klompé, Jeltje van Nieuwenhoven, Gerdi Verbeet, Khadija Arib, Ien Dales, Madame Curie, Ellen Vogel, Hella Haasse, Vasalis, Etty van Hillesum, Judith Herzberg, Sonja Barend, Aafje Heijnis, Majoor Bosschart, Corrie ten Boom, Huub Oosterhuis, de engelse Majoor Tom, Mata Hari, Annie M.G. Schmidt, Marlène Dietrich, Kamala Harris, Oprah Winfrey, Marthe Röling, Aletta Jacobs, Mies Bouwman, Renate Rubinstein, Romy Schneider, Audrey Hepburn, Helène Müller, Vera Lynn, Femke en Eberhard van der Laan, Belle van Zuylen, Prinses Mabel, Gezina van der Molen, Madeleine Albright, Malala Yousafzai, Hedy d’ Ancona en nog vele anderen.